Duizenden geëvacueerd na vulkaanuitbarsting La Palma

Canarisch eiland De Cumbre Vieja-vulkaan in het zuidwesten van La Palma barstte zondag uit. Vier dorpen in de omgeving moesten worden ontruimd.

Spaanse archipel
Spaanse archipel

Op het westelijk gelegen Canarische eiland La Palma, in de Atlantische Oceaan, zijn zo’n vijfduizend inwoners van vier dorpen geëvacueerd nadat de vulkaan Cumbre Vieja zondag voor het eerst in vijftig jaar is uitgebarsten. De lava uit de vulkaan, gesitueerd in een natuurgebied in het zuidwesten van het eiland, stroomt bergafwaarts naar het nabijgelegen dorp El Paso en verder naar de kust. Burgemeester Sergio Rodriguez meldde op de Spaanse zender TVE dat in het dorp inmiddels twintig huizen zijn verwoest. Er zijn geen slachtoffers gemeld en de autoriteiten verwachten geen verdere ontruimingen. De Spaanse premier Pedro Sánchez is niettemin afgereisd naar het eiland en heeft hulp toegezegd.

De uitbarsting volgde op enkele relatief kleine aardbevingen (tot een sterkte van 3,8) in het gebied de afgelopen dagen. Door de bevingen ontstonden scheuren in de aardbodem en kwamen de miljoenen kubieke meters magma in de vulkaan in beweging.

Inwoners van nabijgelegen dorpen waren zondag voor de eruptie al geïnformeerd over een eventuele evacuatie. Even na 15.00 uur barstte de vulkaan uit, waardoor op kilometers afstand een grote zwarte rookwolk en rode magma te zien waren.

La Palma, met 85.000 inwoners, is een van de acht eilanden in de Spaanse archipel voor de westkust van Afrika. Vulkaanuitbarstingen zijn de Canarische eilanden jarenlang bespaard gebleven. De laatste uitbarsting van Cumbre Vieja op La Palma was in 1971.