Meer meldingen geluidsoverlast vliegvelden ondanks minder vliegverkeer

Vliegtuigoverlast rond de Aalsmeerderbaan van Schiphol.
Vliegtuigoverlast rond de Aalsmeerderbaan van Schiphol. Foto: Olivier Middendorp

Omwonenden van Schiphol en Rotterdam The Hague Airport hebben afgelopen augustus vaker geklaagd over geluidsoverlast dan in dezelfde maand in 2019. Dat is opmerkelijk, aangezien er vorige maand aanzienlijk minder vliegverkeer was dan twee jaar geleden. Dat schrijft het AD maandag.

De krant kreeg cijfers van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) en van DCMR Milieudienst Rijnmond. Bij Schiphol werden vorige maand 21.049 meldingen van overlast gedaan, tegenover 18.988 in augustus 2019. Dat terwijl rond die luchthaven vorige maand slechts 32.000 vliegbewegingen waren, waar dat er twee jaar eerder nog 45.122 waren, een verschil van 41 procent.

Rondom Rotterdam The Hague Airport betrof het 10.986 klachten in augustus van dit jaar, ten opzichte van 7.818 in dezelfde maand in 2019. Daar lag het aantal vliegbewegingen nu op 5.141, twee jaar eerder nog op 5.651. Ook bij Maastricht Aachen Airport werd meer overlast gemeld, terwijl er minder vluchten werden uitgevoerd.

Woordvoerders van de luchthavens zien de verklaring voor de toegenomen overlastmeldingen in de lockdowns van afgelopen anderhalf jaar. „Het lijkt aannemelijk dat een periode van bijzonder weinig vliegverkeer ervoor heeft gezorgd dat de toename extra opviel”, zei Willemeike Koster van Schiphol tegenover het AD. Dat beaamt geluidsonderzoeker Tjeerd Andringa tegenover dezelfde krant: „We ervaren hinder als ons brein een geluid aan een negatieve emotie koppelt en in dit geval is die emotie er een van verlies. We hebben nu immers weer ingeleverd op rust en stilte.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meer meldingen geluidsoverlast vliegvelden ondanks minder vliegverkeer