Medewerker GGD opgepakt en verdacht van fraude met vaccinatiebewijs

Een smartphone met daarop de QR-code, te krijgen via de CoronaCheck-app.
Een smartphone met daarop de QR-code, te krijgen via de CoronaCheck-app. Foto Ramon van Flymen / ANP

De politie heeft maandag een medewerker van de GGD opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. De 20-jarige medewerker uit Alphen aan den Rijn zou valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt toen hij werkte voor een van de 25 regionale GGD’s, zo heeft de politie bekendgemaakt. Daardoor ontving zeker één persoon onterecht een QR-code, gewoonlijk het bewijs voor volledige vaccinatie tegen het coronavirus, in zijn of haar CoronaCheck-app.

Koepelorganisatie GGD GHOR laat maandag weten „een aantal medewerkers” op non-actief te hebben gesteld vanwege vergelijkbare fraude met vaccinatiebewijzen. „Het vermoeden bestaat dat de betreffende medewerkers misbruik hebben gemaakt van het systeem waartoe zij vanwege hun werkzaamheden toegang hadden”, zo schrijft de organisatie. Om hoeveel medewerkers het gaat en voor welke van de 25 regionale GGD’s zij werkten, is niet bekendgemaakt.

Tegen de medewerker die maandag is aangehouden, deed de GGD GHOR volgens de politie maandag aangifte. De politie zegt verder onderzoek te doen naar de verdenking en stelt dat meerdere aanhoudingen „niet uitgesloten” worden. Ook van deze verdachte is niet bekendgemaakt voor welke GGD hij werkte.

De QR-code na vaccinatie is onderdeel van de zogeheten coronapas, die ook wordt uitgegeven bij een negatieve testuitslag of recent herstel van het virus. Een van de drie bewijzen in de vorm van de QR-code is per 25 september nodig om onder meer de horeca, evenementen en voetbalstadions binnen te komen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Medewerker GGD opgepakt en verdacht van fraude met vaccinatiebewijs