Fors minder verzoeken om loonsteun in derde kwartaal

Zo’n 14.000 werkgevers hebben voor de maanden juli, augustus en september loonsteun ontvangen via de zesde ronde van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag. Het aantal is fors lager dan in de vorige ronde, toen uitkeringsinstantie bijna 45.000 aanvragen toekende. Het aanvraagloket voor de zesde (en laatste) ronde is nog geopend tot en met 30 september.

Na achttien maanden stopt per oktober de economische noodsteun voor bedrijven, werknemers en zzp’ers. Volgens het demissionaire kabinet gaat vanaf die datum een nieuwe fase in, waarbij veel mensen zijn gevaccineerd en de economie zich verder herstelt. Dit betekent dat de loonsubsidie NOW, de vastelastensubidie TVL en de inkomenssteun voor zzp’ers Tozo over zo’n anderhalve week tot het verleden behoren.

Na een aanvraag voor NOW-steun krijgen werkgevers in eerste instantie een voorschot, gebaseerd op het verwachte omzetverlies en de maandelijkse loonsom. Na de gesubsidieerde maanden moeten ondernemers ook een definitieve berekening bij het UWV indienen. Volgens het ministerie heeft ruim de helft van de aanvragers van de eerste periode NOW-steun dit nog niet gedaan. Als zij de eindberekening niet voor uiterlijk 31 oktober indienen, dreigen ze het gehele voorschot te moeten terugbetalen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gevaccineerden uit EU mogen per november weer naar de VS reizen