Gevaccineerden uit EU mogen per november weer naar de VS reizen

De aankomsthal van Boston's Logan International Airport
De aankomsthal van Boston's Logan International Airport Foto EPA/ CJ Gunther

Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie kunnen vanaf november weer naar de Verenigde Staten afreizen. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. Daarmee komt er een einde aan de strenge reisbeperkingen die ruim anderhalf jaar geleden werden ingesteld door de VS. De versoepelingen gaan ook gelden voor gevaccineerde reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.

Wie in november naar de VS gaat, zal een vaccinatiebewijs en een negatieve coronatest moeten overleggen. Naast de versoepelingen voor buitenlandse reizigers worden de maatregelen voor niet-gevaccineerde Amerikanen juist strenger. Zij moeten een dag voor vertrek naar de VS en aankomst een coronatest doen.

Op 14 maart 2020 was toenmalig president Donald Trump een van de eerste wereldleiders die strenge beperkingen invoerde voor reizigers uit het buitenland. Alleen Amerikaanse staatsburgers, hun naaste familie en visumhouders kwamen de VS nog in. De huidige Amerikaanse president Joe Biden hield aan het beleid vast, terwijl gevaccineerden vanuit de VS wel naar de meeste Europese landen konden reizen.

De versoepelingen zijn vlak voor het begin van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York aangekondigd. Tijdens die conferentie zal de pandemie en wereldwijde vaccinaties uitgebreid besproken worden, zo is de verwachting. Voor president Biden zal het de eerste keer zijn dat hij als president zijn opwachting maakt in de Algemene Vergadering.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gevaccineerden uit EU mogen per november weer naar de VS reizen