In beeld

Een lavastroom trekt over het Canarische eiland La Palma

Op het Spaanse eiland La Palma barstte op zondag voor het eerst sinds 1971 een vulkaan uit. Lavagolven hebben twintig huizen verwoest, zeker honderd andere huizen lopen nog gevaar. Vijfduizend mensen werden geëvacueerd – op tijd, waardoor er nog geen slachtoffers zijn gevallen.
Op zondag is een vulkaan op het Canarische eiland La Palma uitgebarsten. Automobilisten zetten de auto’s langs de weg om de lava over de bergen van het Cumbre Vieja-natuurpark te zien lopen.
Foto Borja Suarez/ Reuters
De vulkaan spuwt de lava tot wel honderd meter de lucht in, en vormt een stroom die zich van de top van de berg naar de Atlantische Oceaan beweegt.
Foto Borja Suarez/ Reuters
Zo’n vijfhonderd toeristen zijn geëvacueerd uit het gebied rondom de vulkaan. Voor het weekend liepen ze nog over de vulkaanketen waar de uitgebarsten vulkaan onderdeel van uitmaakt.
Foto Borja Suarez/ Reuters
De uitbarsting volgt op een week van natuurgeweld, waarin ongeveer 22.000 aardschokken werden gemeld. De vulkaan in Cumbre Vieja is onderdeel van een vulkaanketen, die voor het laatst een grote uitbarsting kende in het jaar 1971.
Foto Moncloa's presidential palace /EPA
Ongeveer 5.000 inwoners van La Palma zijn geëvacueerd uit de dorpen die om de vulkaan heen liggen, zeggen de lokale autoriteiten op maandagochtend. De lavastroom heeft al ten minste twintig huizen in het dorp El Paso verwoest, en delen van het wegennet.
Foto Jonathan Rodriguez/ AP
Het nabijgelegen dorp Los Llanos de Aridane loopt nu ook gevaar en is geëvacueerd. Daar lopen ,,honderden huizen risico”, zei burgemeester Sergio Rodriguez tegen een lokaal radiostation.
Foto Forta/Handout via Reuters
Geologen laten drones vliegen over het vulkaangebied en nemen gasmonsters uit de grond. Mariano Hernández Zapata, voorzitter van de eilandraad van La Palma, zegt tegen televisiezender RTVE dat de aardschokken onder de vulkaan nog steeds doorgaan. ,,Er moet nog veel lava naar buiten komen”.
Foto Borja Suarez/ Reuters
Zo kan het volgens de deskundigen nog dagen, zo niet weken duren voordat de vulkaanuitbarsting voorbij is.
Foto Borja Suarez/ Reuters
Er zijn tot nu toe geen slachtoffers gevallen bij de vulkaanuitbarsting. Volgens geoloog Nemesio Perez is de kans dat dat nog gebeurt klein. ,,Zolang niemand zich roekeloos gedraagt.”
Foto Borja Suarez/ Reuters
Toeristen nemen selfies in de buurt van de vulkaanuitbarsting. Zender RTVE schrijft in een liveblog dat de autoriteiten op La Palma inwoners hebben opgeroepen géén foto’s te maken in de buurt van de vulkaan, omdat het gevaarlijk is.
Foto Borja Suarez/ Reuters
Bij de laatste grote vulkaanuitbarsting op La Palma in 1971 overleed een inwoner die te dichtbij kwam tijdens het fotograferen van lavagolven. Hij was het enige slachtoffer.
Foto Borja Suarez/ Reuters
De Spaanse premier Pedro Sánchez is naar La Palma afgereisd en heeft federale hulp toegezegd aan de inwoners van het eiland. ,,We hebben genoeg hulpmiddelen en troepen. Burgers hoeven zich geen zorgen te maken."
Foto Borja Suarez/ Reuters
De regionale president van de Canarische Eilanden zegt dat er zo’n 17 tot 20 miljoen kubieke meter lava uit de vulkaan komt.
Foto Desiree Martin/AFP
Een lokale luchtvaartmaatschappij annuleerde op maandag al vier vluchten van en naar La Gomera, een eiland in de buurt. Dat heeft te maken met de rookontwikkeling als gevolg dan de vulkaanuitbarsting.
Foto Jonathan Rodriguez/ AP
De Spaanse luchtvaartautoriteit houdt het luchtruim van La Palma desondanks open. ,,Er is geen probleem met zichtbaarheid", zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.
Foto Borja Suarez/ Reuters