‘Matig tot zeer slecht onderhoud in 80.000 sociale huurwoningen’

Woningcorporaties Bij de betreffende woningen zijn binnen enkele jaren flinke ingrepen nodig. Huurders hebben sneller last van bijvoorbeeld lekkages of schimmel.
Rotterdam Overschie is een gebied met veel sociale huurwoningen.
Rotterdam Overschie is een gebied met veel sociale huurwoningen. Foto Hans van Rhoon

Meer dan tachtigduizend sociale huurwoningen zijn matig tot zeer slecht onderhouden. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties (Aw), waar RTL Nieuws zaterdag over bericht. De staat van zo’n 1,5 miljoen sociale huurwoningen is redelijk, goed of zeer goed, bij 455.000 woningen is die niet bekend.

De tachtigduizend woningen met een sociale huur die in matige tot zeer slechte staat verkeren, een op de 25 van het totaal, leveren de bewoners vaak problemen op, zoals lekkage, beschimmelde muren of rottende kozijnen. Bij de scores matig tot zeer slecht zijn er binnen een aantal jaar flinke ingrepen noodzakelijk in het huis, zegt een woningexpert tegen de nieuwszender.

De scores van een sociale huurwoning worden vastgesteld door een expert die zich baseert op een onafhankelijke norm. Is de score matig of lager, dan heeft die woning binnen 0 tot 3 jaar groot onderhoud nodig. Volgens de deskundigen die RTL Nieuws aanhaalt zijn slechts lichte ingrepen nodig om de woning in de categorie ‘goed’ te houden. De tachtig woningcorporaties waarvan alle woningen in redelijke of goede staat verkeren, volgen die aanpak.

Bij een aantal corporaties is bijna de helft van hun sociale huurwoningen niet goed onderhouden. Zo valt 49 procent van die sociale huurwoningen van Woonstad Rotterdam in de categorie matig tot zeer slecht. Bij Woningbedrijf Velsen en ProWonen heeft 44 procent een matige tot zeer slechte onderhoudsconditie.

Lees ook: Helft minder sociale huurwoningen door verhuurderheffing