Frankrijk trekt ambassadeurs terug uit de VS en Australië

Diplomatieke spanningen Australië annuleerde de bestelling van onderzeeërs bij Frankrijk vanwege een nieuwe samenwerking met de VS en het VK. Nu haalt Frankrijk zijn ambassadeurs terug.
Jean-Yves Le Drian.
Jean-Yves Le Drian. Foto Jens Schlueter/AP

Frankrijk haalt zijn ambassadeurs terug uit de Verenigde Staten en Australië in reactie op de militaire alliantie die beide landen donderdag vormden met het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian volgens internationale persbureaus.

Om tegenwicht te bieden aan de opmars van China gaan de drie Engelstalige landen zich toeleggen op de aanleg van een kernonderzeeërvloot voor Australië. Ze willen ook gaan samenwerken op cybergebied. Deze alliantie leidde ertoe dat Australië een bestaande deal uit 2016 voor de koop van onderzeeërs van Frankrijk, afblies.

Lees ook: AUKUS-pact zorgt voor hoogoplopend conflict met Frankrijk

Le Drian beschrijft het afzeggen van de aankoop als „een mes in de rug”. Frankrijk vindt het breken van de deal zodanig ernstig dat het land de ambassadeurs bij zijn NAVO-bondgenoot en Australië zal terugtrekken. „Een zeldzame beslissing”, zei Le Drian hierover volgens persbureau Reuters.

Diepe teleurstelling

Een woordvoerder van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat Australië de actie betreurt. „Australië begrijpt de diepe teleurstelling van Frankrijk over onze beslissing, die werd genomen in overeenstemming met onze duidelijke en gecommuniceerde nationale veiligheidsbelangen”, schrijft een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in een verklaring.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat Frankrijk een „cruciale bondgenoot” is en dat de Verenigde Staten zich de komende dagen zullen inzetten om de geschillen op te lossen.

Eerdere problemen

Met de geplande aankoop van de onderzeeërs is inmiddels 56 miljard euro gemoeid. In de oorspronkelijke deal ging het om 34 miljard, maar door valutaschommelingen en opgelopen kosten is dat bedrag inmiddels flink gestegen.

Volgens het Amerikaanse nieuwsmagazine Politico had Frankrijk deze stap kunnen zien aankomen. De hoge kosten waren immers niet het enige probleem waarmee dit project kampte. In juni dit jaar gaf de Australische regering al aan dat ze afwilde van het contract met het Franse bedrijf Naval Group om twaalf onderzeeboten te bouwen. Al bij aanvang van het project in 2016 waren er problemen rondom cyberveiligheid, bleken de kosten twee keer zo hoog uit te vallen als afgesproken en waren er grote vertragingen. Ook hield het bedrijf zich niet aan de afspraak dat de meeste banen naar de lokale gemeenschap zouden gaan.

Correctie (17 september 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Franse onderzeeërs Australië 34 miljoen zouden kosten. Dit moest 56 miljard zijn. Dat is hierboven aangepast.