Facebook verwijdert accounts Duitse ‘Querdenken’-coronasceptici

Facebook heeft bijna 150 accounts, pagina’s en groepen verwijderd van het Duitse Querdenken, een bonte coalitie activisten die geregeld demonstreert tegen de coronamaatregelen. Dat meldt het social mediabedrijf donderdag. Volgens Facebook richt de groep via sociale media „maatschappelijke schade” aan.

Querdenken (‘Dwarsdenken’) is bekend van grote protesten tegen lockdownmaatregelen, het verspreiden van desinformatie en complottheorieën over Covid-19 en vaccinaties, en het beschuldigen van politici en media van het verspreiden van leugens over de pandemie. De groep heeft in het verleden samengewerkt met het Nederlandse Viruswaarheid van Willem Engel. De Twitter-pagina en website van Querdenken zijn nog wel online. Daar deelde de groep het nieuws over de actie van Facebook, maar werd nog geen inhoudelijke reactie gegeven.

Lees ook: Hoe het Duits coronaprotest naar Nederland overwaaide

De actiegroep „focust zich op het promoten van de samenzweringstheorie dat de coronabeperkingen die de Duitse overheid oplegt onderdeel zijn van een groter plan om mensen hun vrijheden en burgerrechten te ontnemen”, schrijft Facebook. Daarbij wordt geweld gezien als oplossing om van de maatregelen af te komen en is in enkele gevallen ook fysiek geweld gebruikt tegen journalisten, politieagenten en medici. Om onder meer deze redenen vindt Facebook het gerechtvaardigd om Querdenken van het platform te weren.

Het social media-bedrijf verwijderde accounts op zowel Facebook als Instagram. In mei werd het officiële account van Querdenken al van Youtube verwijderd. In een blogpost schrijft Facebook de komende tijd tegen meer „gecoördineerde acties” en groepen te willen optreden die online maatschappelijke schade proberen aan te richten.

De oproerpolitie voert een demonstrant af tijdens een protest van onder meer Querdenken tegen de coronamaatregelen in Berlijn Foto Filip Singer/EPA

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Facebook verwijdert accounts Duitse ‘Querdenken’-coronasceptici