Kabinet ziet af van verplichting coronapas op terrassen

Dit blog is gesloten

In dit blog versloeg NRC over de nieuwste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Volg hier het blog van 18 september

België versoepelt vanaf 1 oktober: mondkapjesplicht verdwijnt op veel plekken

België voert vanaf 1 oktober een soepeler coronabeleid. Vanaf die datum hoeven klanten en personeel in de horeca en winkels geen mondkapje meer te dragen. Dat geldt ook voor bedrijven waar het personeel voldoende afstand kan houden, kerken en evenementen met minder dan 500 bezoekers binnen of 750 gasten buiten. Dat hebben de zes regeringen vrijdag besloten, zo melden verschillende Belgische media.

In het openbaar vervoer, op luchthavens, in zorginstellingen en bij contactberoepen blijft een mondkapje wel verplicht. Volgens dagblad De Morgen zijn de regels niet bindend. Regio’s kunnen zelf beslissen om strengere maatregelen aan te houden of later alsnog op te leggen. De krant schrijft dat Wallonië en Brussel dat in elk geval van plan zijn. Vlaanderen volgt de versoepelingen die landelijk zijn aangekondigd.

Bij de versoepeling van maatregelen eerder deze maand bleef Brussel ook al achter. Dat had toen te maken met de lage vaccinatiegraad in de stad. Iets meer dan de helft van de inwoners van Brussel is nu gevaccineerd. Premier Alexander De Croo noemde het lage vaccinatiecijfer „onaanvaardbaar en onacceptabel” in een persconferentie vrijdag. „Zij zijn er ook verantwoordelijk voor dat een aantal coronaregels niet kan worden versoepeld”, zegt De Croo over mensen die het vaccin weigeren. „Dit wordt nu de pandemie van de niet-gevaccineerden.”

Evenementen met minder dan 500 aanwezigen kunnen binnenkort doorgaan zonder mondkapje en zonder coronapas. Momenteel ligt die drempel bij 200 bezoekers. Ook zal het nachtleven in België weer open kunnen vanaf 1 oktober. Op vertoon van de coronapas — die laat zien of iemand volledig is gevaccineerd, recent hersteld of negatief is getest — moeten bezoekers weer naar discotheken kunnen. Daarmee opent het Belgische nachtleven na anderhalf jaar weer.

Kabinet ziet af van verplichting coronapas op terrassen

Het laten zien van de CoronaCheck-app wordt geen vereiste voor terrasbezoek, dat hebben demissionair minister Hugo de Jonge (VWS, CDA) en demissionair premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd bij het uitgaan van de ministerraad. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.

Donderdag zei Rutte nog dat het hem niet verstandig leek om een uitzondering te maken voor terrassen. „Het kan ook gaan regenen en dan gaat iedereen opeens naar binnen”, zei Rutte destijds volgens de NOS.

De Tweede Kamer is wel akkoord gegaan met het verplichten van een ‘coronapas’, oftewel de CoronaCheck-app met een recent negatief testresultaat of bewijs van een volledige vaccinatie, bij theater-, bioscoop-, café- of restaurantbezoek. De Jonge heeft nu gezegd dat hij het verzoek van de Kamer om een uitzondering voor de terrassen, kan volgen.

Bezoekers bij het Stedelijk Musesum met hun mobiele telefoon voor de ingang. Foto Ramon van Flymen/ANP

RIVM registreert 2.172 positieve coronatests

In het afgelopen etmaal heeft het RIVM 2.172 positieve coronatests geregistreerd. Dat aantal is ongeveer gelijk aan het aantal dat het instituut op donderdag meldde: 2.130. In de afgelopen zes weken heeft het aantal positieve tests per dag steeds geschommeld tussen de twee- en drieduizend.

Het RIVM kreeg in de afgelopen vierentwintig uur melding van tien sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Dat waren er op woensdag en donderdag zeven. Het feit dat overlijdens tussen donderdag- en vrijdagochtend geregistreerd werden, betekent niet dat mensen daadwerkelijk in die periode zijn gestorven. Sterfgevallen worden soms later doorgegeven.

Laagste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds eind juli

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vrijdag 566 mensen vanwege Covid-19. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds eind juli.

Van de 566 patiënten liggen er 194 op de intensive care, 8 minder dan op donderdag. Op reguliere afdelingen worden 372 mensen met Covid-19 verpleegd. Waar het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen wekenlang rond de 650 schommelde, is het de afgelopen dagen aan een daling bezig.

‘Geen grote corona-uitbraken’ bij Formule 1 in Zandvoort

De Formule 1 in Zandvoort heeft eerder deze maand „niet tot grote uitbraken geleid” van het coronavirus. Dat concludeert de plaatselijke GGD, meldt persbureau ANP vrijdag. Minstens 91 bezoekers van het driedaagse sportevenement testten positief. Per dag zaten er circa 70.000 toeschouwers op de tribunes langs het circuit.

Ongeveer de helft van de bezoekers die positief testten, was volgens de GGD al besmettelijk tijdens het raceweekend. Dat terwijl alle toeschouwers om binnen te komen een vaccinatie- of testbewijs moesten laten zien. De andere helft heeft het virus mogelijk opgelopen op de tribune of onderweg naar huis in de trein. Het werkelijke aantal besmettingen ligt mogelijk nog iets hoger, zegt de GGD. Mogelijk hebben mensen met een positieve zelftest dat resultaat niet doorgegeven. Anderen lieten zich wellicht niet testen omdat ze geen klachten hadden.

De Formule 1 zelf voerde in Zandvoort 6.700 coronatests uit bij coureurs, teampersoneel en andere aanwezigen op het circuit. Zestien van die tests bleken positief, waaronder die van de Finse coureur Kimi Räikkönen.

Update 13.14 uur: de GGD meldde eerder op de dag dat 88 bezoekers van de Formule 1 positief testten. Inmiddels zijn er 91 besmettingen te herleiden naar het raceweekend.

Drukte achter de hoofdtribune van het circuit in Zandvoort tijdens het raceweekend. Foto Andreas Terlaak

Man aangehouden wegens vernieling auto bewindsman

De politie heeft een 40-jarige man uit Montfoort aangehouden vanwege vernieling van de auto van een lid van het demissionaire kabinet Rutte III. Afgelopen dinsdagavond, na hun persconferentie over de coronapas, werden de voertuigen van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Mark Rutte (VVD) bij het verlaten van de parkeergarage in Den Haag belaagd door een groep coronademonstranten. Daarbij werd onder meer op een van de voertuigen geslagen.

Volgens een politiewoordvoerder is aangifte gedaan van vernieling. De verdachte is ondertussen weer vrij en zal zich later bij de officier van justitie moeten verantwoorden. De demonstranten waren onder andere gelieerd aan de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie en Nederland in Verzet.

Geen coronapas nodig bij Leiden Marathon

Zowel toeschouwers als deelnemers hoeven bij de Leiden Marathon op 10 oktober geen toegangsbewijs te laten zien op de dag van de hardloopwedstrijd. De organisatie schrijft dat de Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) „de hardloopwedstrijd [beschouwt] als sportbeoefening die zonder beperkingen kan plaatsvinden” - en dus niet als evenement. Daardoor hoeft de organisatie naar eigen zeggen niet te controleren of hardlopers en toeschouwers gevaccineerd of negatief getest zijn.

„De burgemeester steekt hiermee zijn nek uit voor ons”, zegt voorzitter van de Leiden Marathon Tjeerd Scheffer tegenover persbureau ANP. „We gaan er alles aan doen om dit in goede banen te leiden. [...] Er is genoeg ruimte, gebruik die ruimte dus ook.”

Het is de dertigste keer dat de Leiden Marathon plaatsvindt. De organisatie „vraagt het publiek zich langs het parcours wel wat ruimer op te stellen dan tijdens vorige edities”. Ook is er een limiet van tienduizend bezoekers. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de pandemie dat de Leiden Marathon weer doorgaat. De wedstrijd moest al drie keer worden afgelast.

Vanaf 25 september is het verplicht om bij alle evenementen een negatieve testuitslag of een vaccinatie- of herstelbewijs te tonen. Lenferink is naast burgemeester van Leiden ook hoofd van de Veiligheidsregio Holland Midden.

Facebook verwijdert accounts Duitse ‘Querdenken’-coronasceptici

Facebook heeft bijna 150 accounts, pagina’s en groepen verwijderd van het Duitse Querdenken, een bonte coalitie activisten die geregeld demonstreert tegen de coronamaatregelen. Dat meldt het social mediabedrijf donderdag. Volgens Facebook richt de groep via sociale media „maatschappelijke schade” aan.

Querdenken (‘Dwarsdenken’) is bekend van grote protesten tegen lockdownmaatregelen, het verspreiden van desinformatie en complottheorieën over Covid-19 en vaccinaties, en het beschuldigen van politici en media van het verspreiden van leugens over de pandemie. De groep heeft in het verleden samengewerkt met het Nederlandse Viruswaarheid van Willem Engel. De Twitter-pagina en website van Querdenken zijn nog wel online. Daar deelde de groep het nieuws over de actie van Facebook, maar werd nog geen inhoudelijke reactie gegeven.

Lees ook: Hoe het Duits coronaprotest naar Nederland overwaaide

De actiegroep „focust zich op het promoten van de samenzweringstheorie dat de coronabeperkingen die de Duitse overheid oplegt onderdeel zijn van een groter plan om mensen hun vrijheden en burgerrechten te ontnemen”, schrijft Facebook. Daarbij wordt geweld gezien als oplossing om van de maatregelen af te komen en is in enkele gevallen ook fysiek geweld gebruikt tegen journalisten, politieagenten en medici. Om onder meer deze redenen vindt Facebook het gerechtvaardigd om Querdenken van het platform te weren.

Het social media-bedrijf verwijderde accounts op zowel Facebook als Instagram. In mei werd het officiële account van Querdenken al van Youtube verwijderd. In een blogpost schrijft Facebook de komende tijd tegen meer „gecoördineerde acties” en groepen te willen optreden die online maatschappelijke schade proberen aan te richten.

De oproerpolitie voert een demonstrant af tijdens een protest van onder meer Querdenken tegen de coronamaatregelen in Berlijn Foto Filip Singer/EPA

Dwangsom voor Haarlems theater na optreden voor volle zaal

De gemeente Haarlem heeft theater De Liefde in de stad een dwangsom van 2.500 euro opgelegd. Het theater had een voorstelling van Theo Maassen georganiseerd voor een volle zaal. Onder de huidige coronamaatregelen mogen theaters maximaal tweederde van de zaal vullen met bezoekers.

Eerder waarschuwde de gemeente al dat er gehandhaafd zou worden, maar het theater zette het plan toch door. De Liefde kondigde vorige week aan de hele zaal te vullen, vooral omdat tijdens de kaartverkoop nog „sprake was van volledige capaciteit”. Boa’s van de gemeente Haarlem zouden undercover hebben geteld hoeveel bezoekers er bij de show aanwezig waren. De bezoekers moesten wel hun CoronaCheck-app laten zien. Dat heeft voor zover bekend geen problemen opgeleverd.

Het theater hield al rekening met een boete, meldt regionale omroep NH Nieuws. Radiozender 100%NL heeft geld ingezameld onder luisteraars om De Liefde te helpen de boete te betalen. Maassen treedt morgen opnieuw op voor een volle zaal.

Wereldleiders hoeven geen vaccinatiebewijs te tonen bij VN-vergadering

Presidenten, premiers en diplomaten die volgende week aanwezig willen zijn bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York hoeven toch geen vaccinatiebewijs te tonen. Eerder zei voorzitter Abdulla Shahid nog dat hij de coronaregels van de lokale en federale autoriteiten op wil volgen en een vaccinatiebewijs zal eisen, maar daar is hij na kritiek van onder meer Rusland op teruggekomen.

Autoriteiten in de stad New York eisten van alle delegaties dat zij moeten aantonen dat ze gevaccineerd zijn. Rusland noemde dat „discriminerend” en de Russische VN-ambassadeur zei dat het weren van diplomaten uit de vergaderzaal een „duidelijke schending is van het handvest van de Verenigde Naties”. Het hoofdkwartier van de VN heeft de status van internationaal grondgebied en is daarom niet verplicht lokale wetten op te volgen.

Burgemeester Bill de Blasio kondigde woensdag aan dat de stad vanaf volgende week gratis tests en coronavaccins van de farmaceut Johnson & Johnson aanbiedt op een locatie buiten het hoofdkwartier van de VN. Vanaf komende dinsdag komen de eerste wereldleiders bij elkaar op de Algemene Vergadering.

Tweede Kamer stemt in met verdergaande invoering coronapas

De verdergaande invoering van het coronatoegangsbewijs per 25 september is goedgekeurd door een meerderheid van de Tweede Kamer. Wel is het kabinet bereid te kijken naar een voorstel van de PvdA over een uitzondering van de coronapas op terrassen.

Het kabinet wilde de coronapas, het bewijs dat iemand volledig is gevaccineerd, negatief is getest of recentelijk een besmetting heeft doorgemaakt, aanvankelijk voor de gehele horeca verplichten. De Tweede Kamer redeneerde echter dat de kans op een besmetting buiten kleiner is en dat ook bezoekers zonder vaccinatie of negatief testbewijs daar welkom zouden moeten zijn.

Er werd lang gedebatteerd over de inzet van toegangsbewijzen. Een groot deel van de Kamer betwijfelde of de invoering nodig is, toch was er geen meerderheid voor een motie van PVV-leider Geert Wilders om af te zien van de maatregel.

Lees ook: Coronapas met minimale steun door Kamer

Welkom in dit blog

In dit blog verslaat NRC over de nieuwste ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van de afgelopen dagen.

  • De koopkracht is ondanks de coronacrisis in 2020 in Nederland gemiddeld gegroeid met 2,2 procent. Dat is de hoogste groei sinds 2016. De koopkracht steeg het meest voor werknemers, 4,3 procent. Van deze groep ging 70 procent er in 2020 op vooruit. De cao-loonstijging bedroeg 2,9 procent.
  • Zeven Nederlandse ziekenhuizen kunnen de zogeheten kritiek planbare zorg nog niet volgens planning leveren door de drukte op de intensive cares. Deze drukte wordt veroorzaakt door het coronavirus, het RS-virus en door fysiek letsel bij mensen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).
  • De XL-paviljoens in Zwolle en Den Bosch waarvan het plan was om ze te gebruiken voor het project Testen voor Toegang, zijn inmiddels gesloten en afgebouwd. De twee XL-teststraten zijn nooit in gebruik geweest. De zes overige XL-paviljoens verspreid over het land blijven tot 10 oktober staan, waarna ze ook worden afgebouwd.
  • Zweden biedt dit najaar vaccins aan voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Dat heeft de Zweedse premier Stefan Löfven donderdag bekendgemaakt op een persconferentie, meldt persbureau Reuters. „Het verlaagt het risico op ernstige ziekten en het risico dat je school mist”, verdedigde Löfven het besluit van de Zweedse regering.

Lees hier het hele blog van 15 en 16 september terug