België versoepelt vanaf 1 oktober: mondkapjesplicht verdwijnt op veel plekken

België voert vanaf 1 oktober een soepeler coronabeleid. Vanaf die datum hoeven klanten en personeel in de horeca en winkels geen mondkapje meer te dragen. Dat geldt ook voor bedrijven waar het personeel voldoende afstand kan houden, kerken en evenementen met minder dan 500 bezoekers binnen of 750 gasten buiten. Dat hebben de zes regeringen vrijdag besloten, zo melden verschillende Belgische media.

In het openbaar vervoer, op luchthavens, in zorginstellingen en bij contactberoepen blijft een mondkapje wel verplicht. Volgens dagblad De Morgen zijn de regels niet bindend. Regio’s kunnen zelf beslissen om strengere maatregelen aan te houden of later alsnog op te leggen. De krant schrijft dat Wallonië en Brussel dat in elk geval van plan zijn. Vlaanderen volgt de versoepelingen die landelijk zijn aangekondigd.

Bij de versoepeling van maatregelen eerder deze maand bleef Brussel ook al achter. Dat had toen te maken met de lage vaccinatiegraad in de stad. Iets meer dan de helft van de inwoners van Brussel is nu gevaccineerd. Premier Alexander De Croo noemde het lage vaccinatiecijfer „onaanvaardbaar en onacceptabel” in een persconferentie vrijdag. „Zij zijn er ook verantwoordelijk voor dat een aantal coronaregels niet kan worden versoepeld”, zegt De Croo over mensen die het vaccin weigeren. „Dit wordt nu de pandemie van de niet-gevaccineerden.”

Evenementen met minder dan 500 aanwezigen kunnen binnenkort doorgaan zonder mondkapje en zonder coronapas. Momenteel ligt die drempel bij 200 bezoekers. Ook zal het nachtleven in België weer open kunnen vanaf 1 oktober. Op vertoon van de coronapas — die laat zien of iemand volledig is gevaccineerd, recent hersteld of negatief is getest — moeten bezoekers weer naar discotheken kunnen. Daarmee opent het Belgische nachtleven na anderhalf jaar weer.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet ziet af van verplichting coronapas op terrassen