Opinie

Tijd voor daden, Feyenoord

Waarom wordt er niet ondubbelzinnig afstand én actie genomen tegen bedreigingen aan het adres van leden van de ‘Roze Kameraden’, vragen de Rotterdamse COC-bestuursleden en zich af.

Illustratie Stella Smienk

Voetbal en lhbti-acceptatie is nooit een makkelijke combinatie geweest. Met name binnen het mannenvoetbal is het een delicaat thema. Genoeg reden voor een aantal Feyenoord-fans om een eigen supportersvereniging op te richten: de Roze Kameraden. Hier worden lhbti’s begrepen en kunnen ze hun gedeelde interesse voor het voetbal en Feyenoord veilig beleven, zonder geconfronteerd te worden met negatief gedrag richting homo’s.

Op 19 augustus 2021 werd de Roze Kameraden opgericht. Wij, homobelangenorganisatie COC Rotterdam, steunen dit initiatief onvoorwaardelijk.

Een dag na de oprichting ging het direct mis. De sportschool van oprichter en voorzitter Paul van Dorst werd beklad met onder meer de teksten ‘KK homo’s’ (kankerhomo’s) en ‘KKR flikkers’ (kankerflikkers’) inclusief doodsbedreiging richting de drie bestuursleden.

De bekladding werd ondertekend met RJK, wat staat voor Rotterdam Jongeren Kern. Een jeugdige groep fanatieke Feyenoordsupporters die zichzelf omschrijven als ‘ultra hooligans’.

Toen we afgelopen weekend vergelijkbare teksten aantroffen op het vernielde pand van COC Rotterdam, wisten we al snel uit welke hoek het kwam. Ook deze teksten waren ondertekend met RJK. Op sociale media probeerden mensen ons wijs te maken dat er ook anderen achter kunnen zitten. Ook voorzitter Remco Ravenhorst van FSV De Feijenoorder, de grootste supportersvereniging van Feyenoord, zei tegen NRC er nog niet helemaal zeker van te zijn dat er Feyenoorders achter de actie zitten. Of de vandalen inderdaad supporters zijn, wil Ravenhorst overlaten aan de autoriteiten, zei hij. Wij vinden dat een teleurstellende reactie, waarom wordt er niet ondubbelzinnig afstand genomen?

De club Feyenoord sprak gelukkig wel zijn afschuw uit over de vernielingen bij de Roze Kameraden en COC Rotterdam, maar zien zich niet als onderdeel van de oplossing. Immers, zo reageerden zij afgelopen weekend: „We vinden dit ook vreselijk, maar als club kunnen wij dit uiteraard niet voorkomen.” Voor ons voelt dat alsof iemand medeleven uit, maar verder de schouders ophaalt en er niks mee doet.

Daar zit het probleem. Onze ervaring is dat ze het niet eens proberen actief mee te werken de lhbti-acceptatie in het voetbal te verbeteren. Wij bij het COC Rotterdam durven de stelling aan dat Feyenoord als club wel degelijk iets kán doen. Maar willen ze dat ook?

We worden weggewuifd, genegeerd en belachelijk gemaakt

Twee jaar geleden, tijdens de Rotterdam Pride van 2019, was er in notabene de Kuip een bijeenkomst om te praten over lhbti- acceptatie in het voetbal – en ook specifiek over de situatie bij Feyenoord. De zaal zat vol lhbti-sporters uit Rotterdam en omgeving, waaronder ook voetballers en voetbalsupporters, die graag hun verhaal kwijt wilden.

Het bijzondere was dat bij deze bijeenkomst, georganiseerd door de KNVB en de John Blankenstein Foundation, geen enkele vertegenwoordiger van Feyenoord aanwezig was. Dan kun je nog met zulke goede ideeën en initiatieven komen, als er geen Feyenoordbestuurder is om mee te luisteren gaat er natuurlijk ook niks veranderen. Alsof je tegen een muur aan het praten bent.

Daar zit de pijn en de teleurstelling die wij voelen. Iedere keer als het onderwerp op tafel komt, zit er wel een type als Johan Derksen klaar om te zeggen dat we aanstellers zijn of te snel op onze teentjes zijn getrapt. We worden weggewuifd, genegeerd en belachelijk gemaakt. Met de zoveelste homograp wordt het er nog even lekker ingewreven.

Daarom ligt er nu een brandbrief, gesteund door vijftien lhbti-organisaties, waarin wij de KNVB, Feyenoord en de gemeente Rotterdam oproepen met ons in gesprek te gaan.

Woorden van afschuw zijn mooi, maar wij willen nu ook daden zien van Feyenoord. Het wordt tijd dat de club een actieplan gaat maken om anti-lhbti-geweld binnen het voetbal een halt toe te roepen.

Arjan Beune is voorzitter en Leon Houtzager is vicevoorzitter en secretaris van COC Rotterdam.