Recensie

Recensie Muziek

The Bug is beklemmend en toch menselijk

Alles valt samen op het nieuwe album van de Britse producer The Bug: de teksten, de ratelende ritmes, de apocalyptische sfeer. De muziek klinkt beklemmend, maar is toch menselijk.

In een daverende reeks nummers schetst Kevin Martin, alias The Bug, een muzikaal beeld van het leven in het huidige Engeland. Met de eerste zin („Hello loneliness, goodbye empathy”) wordt de toon gezet.

De gastzangers hebben dreigend lage stemmen, de muziek mengt kletterende grime-ritmes met ruige elektronica en angstkreten, alsof wij luisteraars door een onderaards gangenstelsel op de vlucht zijn.

Maar angst en dreiging zijn slim vermengd met de geruststellende kenmerken van reggae en dancehall. Dan verandert staccato in deinend, en grimmigheid in verleiding. ‘War’ heeft een kille galm, maar ook schorre reggaezang over ‘unity’; ‘Ganja Baby’ biedt een moderne visie op de bekende dancehall-stijl: harder en ruiger, en onverminderd opwindend.