Recensie

Recensie Muziek

De jazzharp van Brandee Younger is meer dan garnering

Ondanks dat musici als Dorothy Ashby en Alice Coltrane hun harp al swing gaven, dan wel inzetten als volwaardig improviserend instrument, is de harp in de jazz nog een curiosum. Brandee Younger uit New York keert dat beeld. Gevormd door klassiek, beïnvloed door hiphop en r&b is ze een frisse nieuwe naam wier harp al klonk bij popnamen als Beyoncé en John Legend. Nu beukt ze door het glazen plafond bij jazzlabel Impulse.

Op Somewhere Different rijgt Younger met delicate maar treffende stroken de smaken aaneen. Meteen al in de energieke opening ‘Reclamation’ – grote bezetting, fijne groove – is ze met fluitist Anne Drummond en tenorsaxofonist Chelsea Baratz op dreef. Niet slechts als een horizon van melodie, maar stuwend in improvisaties en aanvullend. Maar ook in kleine bezetting in triovorm met basgrootheid Ron Carter en drummer Allan Mednard – twee nummers met elegantie en zwier. Op toefjes harp ter garnering zit niemand te wachten, maar Younger bewijst weer dat de harp in jazz veel meer is.