Duitsland compenseert 249 homo’s die werden veroordeeld onder nazi-wet

Schadevergoedingen De uit het nazi-tijdperk daterende wet is ook na de Tweede Wereldoorlog gehandhaafd. Tot eind augustus hebben 317 mensen een schadevergoeding aangevraagd.
Een in 2009 in Berlijn opgericht monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van homovervolging in Europa onder Hitler.
Een in 2009 in Berlijn opgericht monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van homovervolging in Europa onder Hitler. Foto Flip Franssen/Hollandse Hoogte

Duitsland heeft 249 homoseksuelen financieel gecompenseerd die in de vorige eeuw werden vervolgd op basis van een uit het nazi-tijdperk daterende wet die hun geaardheid verbood. Dat heeft het Duits ministerie van Justitie maandag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De wet stelde homoseksualiteit strafbaar en bleef tot 1969 van kracht; daarmee is deze ook na de Tweede Wereldoorlog nog gehandhaafd.

Tot eind augustus hebben 317 mensen een schadevergoeding aangevraagd, aan 249 van hen is die inmiddels uitbetaald. Vooralsnog is voor bijna 860.000 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Nog veertien aanvragen zijn in behandeling. De Duitse autoriteiten hebben er 18 afgewezen en 36 aanvragen zijn ingetrokken. Schadeclaims kunnen tot 21 juli worden ingediend.

In 2017 keurde de Duitse regering een voorstel goed om de veroordelingen van zo’n tienduizenden homo’s ongedaan te maken en hen financieel te compenseren. Homoseksuelen maakten aanspraak op minimaal 3.000 euro. Daarbovenop kan 1.500 euro schadevergoeding komen per jaar dat ze vast hebben gezeten.