DSM stopt met plastics en zet vol in op voedsel

Voedseltransitie De voedseltak van DSM krijgt prioriteit, dus stoot het chemieconcern zijn materialentak af: van vezels naar vitaminepillen.

Chemelot, een van de chemiebedrijven van DSM, in Geleen.
Chemelot, een van de chemiebedrijven van DSM, in Geleen. Foto Rien Zilvold

De Nederlandse chemiemultinational DSM gaat zich volledig richten op voeding. Daarom splitst het bedrijf zich op en wordt voor de materialentak – gefocust op sterke vezels en hoogwaardige plastics – een nieuwe eigenaar gezocht. Dat hebben de bestuursvoorzitters van DSM, Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, dinsdag bekendgemaakt.

Het tweetal noemt de klimaatcrisis als reden. „Door ons te richten op gezondheid, voeding en biowetenschap kunnen we wendbaar en met meer impact opereren”, aldus het duo.

Volgens analist Wim Hoste van zakenbank KBC Securities lag deze beslissing in de lijn der verwachting. „Kijk naar hun transformatie van de afgelopen decennia. Ze waren al van een petrochemisch bedrijf veranderd in een mixed specialties group. Het gewicht van de voedseltak is steeds groter geworden.”

De voedseltak is goed voor zo’n 80 procent van DSM’s omzet – 6,5 miljard euro, de materialentak genereert 1,5 miljard euro. Het resultaat in de voedseldivisie bedroeg vorig jaar ruim 1,3 miljard euro, op materialen was dit 272 miljoen. Pakweg een derde van de drieduizend werknemers van DSM in Nederland werkt in de materialendivisie. Het concern telde vorig jaar wereldwijd ruim 21.000 werknemers, van wie bijna 16.000 in de voedingsdivisie, en een kleine 3.000 in de materialentak.

Analist Hoste verwacht dat de verkoop van de materialendivisie 4,8 miljard euro zal opleveren. „Geld dat waarschijnlijk gebruikt gaat worden om nóg meer acquisities binnen de voedselsector te doen.”

Minder chemie, meer voedsel: de voortzetting van wat ooit het mijnbouwbedrijf was van de Nederlandse staat, past deze strategie al langere tijd toe. Eerder dit jaar rondde de Limburgse multinational de verkoop af van zijn coatingharsen. Dit onderdeel van de materialendivisie ging voor 1,6 miljard euro naar het Duitse Covestro. Aan de voedselkant werd juist gekocht: vorig jaar nog het Oostenrijkse Erber Group (980 miljoen euro) en het Deense Glycom (765 miljoen euro). Begin deze maand nam DSM het Amerikaanse smaakstoffenbedrijf First Choice Ingredients over voor 453 miljoen dollar en werd samenwerking aangekondigd met het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable.

De consumptie tijdens de coronacrisis lag in lijn met de ontwikkeling van het bedrijf: waar de verkoop van kunststoffen voor auto-onderdelen daalde omdat verkeer en autoverkoop afnamen, nam bij mensen de belangstelling voor gezond voedsel en bijvoorbeeld multivitamines juist toe.

ING-analist Reg Watson koppelt de verkoop van de materialentak aan de duurzame missie van DSM, die werd ingezet onder de vorige topman, Feike Sijbesma. „Het wordt steeds moeilijker om uit te leggen hoe plastic past in die duurzame missie.”

De beurs reageerde positief op het nieuws van de splitsing: het aandeel DSM sloot dinsdag 4,5 procent hoger.