Laatste nieuws coronacrisis

Zweden biedt vaccins aan voor kinderen van 12 tot 15

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog versloeg NRC over de nieuwste ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van de afgelopen dagen.

  • De koopkracht is ondanks de coronacrisis in 2020 in Nederland gemiddeld gegroeid met 2,2 procent. Dat is de hoogste groei sinds 2016. De koopkracht steeg het meest voor werknemers, 4,3 procent. Van deze groep ging 70 procent er in 2020 op vooruit. De cao-loonstijging bedroeg 2,9 procent.
  • Zeven Nederlandse ziekenhuizen kunnen de zogeheten kritiek planbare zorg nog niet volgens planning leveren door de drukte op de intensive cares. Deze drukte wordt veroorzaakt door het coronavirus, het RS-virus en door fysiek letsel bij mensen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).
  • De XL-paviljoens in Zwolle en Den Bosch waarvan het plan was om ze te gebruiken voor het project Testen voor Toegang, zijn inmiddels gesloten en afgebouwd. De twee XL-teststraten zijn nooit in gebruik geweest. De zes overige XL-paviljoens verspreid over het land blijven tot 10 oktober staan, waarna ze ook worden afgebouwd.
  • Zweden biedt dit najaar vaccins aan voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Dat heeft de Zweedse premier Stefan Löfven donderdag bekendgemaakt op een persconferentie, meldt persbureau Reuters. „Het verlaagt het risico op ernstige ziekten en het risico dat je school mist”, verdedigde Löfven het besluit van de Zweedse regering.

NN Zevenheuvelenloop gaat door na versoepelen maatregelen

De NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen gaat dit jaar door. Het populaire hardloopevenement in de omgeving van Nijmegen kan volgens de organisatie doorgang vinden na de persconferentie van het demissionaire kabinet afgelopen dinsdag. De gemeente Nijmegen en de bijbehorende veiligheidsregio zijn ook akkoord. De wedstrijd, die op 20 en 21 november plaatsvindt, wordt ieder jaar door tienduizenden renners gelopen.

Eerder werd al bekend dat de Singelloop in het centrum van Utrecht dit jaar niet doorgaat. De hardloopwedstrijd is verplaatst naar volgend jaar vanwege de coronamaatregelen. Zo beredeneerde de organisatie van de Singelloop dat het met tienduizend deelnemers en toeschouwers in de Utrechtse binnenstad onmogelijk wordt om afstand te houden.

Beeld van de vorige editie van de Zevenheuvelenloop. Foto Vincent Jannink/ANP

Rutte: coronapas buiten op terras is verstandiger

Als het aan demissionair premier Mark Rutte ligt, blijft de coronapas ook gelden op terrassen in de horeca. De Tweede Kamer stemt donderdag over het schrappen van de verplichte pas voor terrassen. Volgens Rutte moet het toegangsbewijs ook buiten gelden, als gasten ineens naar binnen gaan om het toilet te bezoeken of de rekening te betalen. „Het kan ook gaan regenen en dan gaat iedereen opeens naar binnen”, zei Rutte volgens de NOS.

Eerder vroegen verschillende partijen in de Kamer, waaronder coalitiepartijen VVD, D66 en CDA, zich af of er een uitzondering moest komen voor wie buiten zit. In andere Europese landen wordt er ook een verschil gemaakt tussen binnen en buiten zitten, mede omdat het besmettingsgevaar in open lucht minder hoog is. „Je krijgt de discussie waarom het niet hoeft in een park maar wel op het terras”, zei D66-Kamerlid Jan Paternotte hierover.

Vanaf 25 september gaat de coronapas voor de meeste openbare plekken, van horeca tot cultuur tot andere publieke ruimtes, gelden. Mensen die Covid-19 hebben gehad, gevaccineerd zijn of recent getest zijn kunnen dit coronatoegangsbewijs krijgen.

Italië verplicht coronapas op de werkvloer

Geen enkel Europees land gaat tot nu toe zover als Italië: de regering in Rome heeft donderdag besloten om vanaf half oktober alle werknemers – of ze werken voor de overheid of een privaat bedrijf – te verplichten op hun werkplek een coronapas te tonen.

Lees ook: Italië verplicht coronapas op de werkvloer

Duizenden Franse zorgmedewerkers op non-actief na weigeren vaccinatie

Zeker drieduizend zorgmedewerkers in Frankrijk zijn op non-actief gezet omdat ze een coronavaccin hebben geweigerd. De Franse regering had zorgpersoneel in het land tot 15 september gegeven om op zijn minst een dosis van het vaccin te nemen. Enkele duizenden zorgmedewerkers hebben zich daar niet aan gehouden.

Het ultimatum gold voor al het personeel van ziekenhuizen, bejaardentehuizen, verzorgingshuizen en brandweerlieden. In Franse media zei de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran dat een groot aantal van de schorsingen tijdelijk zijn en dat het merendeel ondersteunend personeel is, zoals schoonmakers of koks. Over artsen en verpleegkundigen zei Véran dat „velen van hen hebben besloten zich te laten vaccineren nu de verplichting daartoe een feit is geworden”.

Ruim 86 procent van de Franse bevolking heeft momenteel minstens een dosis van een vaccin gehad, ruim 81 procent is volledig gevaccineerd. „We zijn vandaag de dag een van de meest gevaccineerde landen ter wereld. Hoe meer we vaccineren, hoe groter de kans dat we hieruit geraken”, zei Véran.

In Frankrijk zijn de afgelopen dagen gemiddeld tienduizend nieuwe besmettingen per dag geregistreerd, wat neerkomt op minder dan honderd nieuwe besmettingen per 100,000 inwoners. Horecagelegenheden, musea en openbare plekken zijn open voor wie een coronapas kan tonen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder, wel twee patiënten meer op IC’s

Opnieuw is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen gedaald. Dit totaal nam donderdag met twintig af van zeshonderd naar 580 mensen. Van hen lagen 378 personen op reguliere afdelingen. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt.

Op de intensive cares steeg het aantal opgenomen patiënten met twee naar 202. Woensdag werd nog het laagste aantal IC-coronapatiënten gemeten sinds 17 augustus. Het LCPS verwacht dat het aantal mensen dat in ziekenhuizen wordt opgenomen als gevolg van een Covid-19-besmetting de komende tijd stabiel zal blijven.

Zweden biedt vaccins aan voor kinderen van 12 tot 15

Zweden biedt dit najaar vaccins aan voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Dat heeft de Zweedse premier Stefan Löfven donderdag bekendgemaakt op een persconferentie, meldt persbureau Reuters. „Het verlaagt het risico op ernstige ziekten en het risico dat je school mist”, verdedigde Löfven het besluit van de Zweedse regering.

Tot nu toe heeft ruim 80 procent van de Zweden boven de 16 jaar een prik gehad. Van hen is 75 procent volledig gevaccineerd. Het aantal nieuwe gevallen schommelt de afgelopen dagen in Zweden rond de tweeduizend per dag.

De Zweedse regering kondigde, mede vanwege de hoge vaccinatiegraad in het land, andere versoepelingen aan op donderdag. Zo mogen reizigers uit Europese landen die geen lid zijn van de EU het land inreizen als ze zijn gevaccineerd met door Brussel goedgekeurde vaccins. Gevaccineerde reizigers uit EU-landen kunnen inreizen zonder beperkingen of testvereisten.

„Dit moet worden gezien als een stap in de richting van een geleidelijke en verantwoorde heropening van het reizen naar Zweden voor gevaccineerde mensen uit andere landen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg.

Een dosis van het Pfizer / BioNTech vaccin. Foto Joseph Prezioso / AFP

RIVM registreert ruim 2.100 positieve coronatests

Het afgelopen etmaal zijn door het RIVM 2.130 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 260 minder dan het instituut woensdag meldde. Het aantal positieve testuitslagen blijft de afgelopen zes weken tussen de twee- en drieduizend per dag schommelen, enkele uitzonderingen daargelaten.

Het RIVM meldde donderdag zeven sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Het feit dat overlijdens die dag gemeld worden, betekent niet dat mensen ook die dag gestorven zijn. Soms worden sterfgevallen later doorgegeven.

Record in arbeidsdeelname: 9,1 miljoen mensen aan het werk

In augustus was 69,5 procent van de 15- tot 75-jarigen in Nederland aan het werk, een nieuw record in arbeidsdeelname. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Vanaf juni steeg het aantal werkenden in deze leeftijdscategorie met gemiddeld 33.000 per maand tot 9,1 miljoen werkenden, terwijl het aantal werklozen in die periode juist afnam met gemiddeld 3.000 per maand.

Met name de groep 45- tot 75-jarigen is meer aan het werk, blijkt uit de CBS-cijfers. Vorige maand lag de arbeidsdeelname voor deze groep voor het eerst hoger dan 60 procent. Het CBS meldde vorige maand dat ook het aantal werkende 65-plussers de afgelopen jaren in de lift zit. Het aantal werkende jongeren (15 tot 25 jaar) ligt met 86,6 procent nog wel lager dan voor de coronacrisis.

De werkloosheid bleef met 3,2 procent van de beroepsbevolking (301.000 werklozen) nagenoeg gelijk. Sinds het uitbreken van de coronacrisis steeg de werkloosheid van 2,9 procent in maart vorig jaar naar 4,6 procent in augustus. Sindsdien is dit percentage gestaag gedaald tot 3,1 procent in juli van dit jaar. De lichte stijging van het werkloosheidspercentage naar 3,2 procent wordt verklaard doordat in de zomermaanden minder mensen actief op zoek zijn naar werk, en daarom niet worden meegerekend tot het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel.

Ondertussen daalt ook het aantal WW-uitkeringen verder. Het UWV registreerde eind augustus 213.000 lopende WW-uitkeringen, een daling van 5,2 procent vergeleken met eind juni. Het aantal WW-uitkeringen daalt nu zeven maanden op rij, al is het volgens het UWV gebruikelijk dat er minder WW-uitkeringen worden verstrekt in de zomer. Daarnaast spelen volgens de uitkeringsinstantie ook de versoepelingen van de contactbeperkende coronamaatregelen en de gunstige economische situatie een rol. Het aantal WW-uitkeringen ligt namelijk een stuk lager dan voor de start van de coronacrisis; eind februari 2020 ging het om ruim 240.000 WW-uitkeringen.

Gemeente Amsterdam gaat coronapas niet handhaven

De gemeente Amsterdam gaat het gebruik van de coronapas in horecagelegenheden niet actief handhaven. Dat heeft burgemeester Femke Halsema woensdag gezegd tijdens de Amsterdamse gemeenteraadsvergadering op woensdag. Ingrijpen zal alleen gebeuren bij „excessen”; wanneer er honderden mensen in cafés staan na sluitingstijd, bijvoorbeeld. Als reden noemt Halsema de tekorten aan handhavers, zoals boa’s en politieagenten, in de hoofdstad.

In Rotterdam gaat de politie het gebruik van de coronapas wel handhaven, laat een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb weten. De gemeenten Utrecht en Den Haag waren op woensdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Het demissionaire kabinet kondigde op dinsdagavond versoepelingen van de coronamaatregelen en de invoering van de coronapas aan. Vanaf 25 september moet iedereen die bijvoorbeeld horeca, evenementen, bioscopen en sportevenementen wil bezoeken een bewijs van vaccinatie, recent herstel van Covid-19 of een recente negatieve test. Structurele controle van toegangsbewijzen is onmogelijk voor elkaar te krijgen, zei directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts maandag in De Telegraaf. Beljaarts zegt signalen te ontvangen dat er „duizenden ondernemers zijn die niet gaan handhaven”.

Lees ook: Horecasector boos om nieuwe regels: ‘Het gaat ons meer geld kosten’

GGD’s zagen afgelopen dagen een stijging van aantal gemaakte vaccinatieafspraken

Het aantal gemaakte vaccinatieafspraken is de afgelopen dagen gestegen. Maandag werden bij GGD’s door het hele land 13.000 afspraken gemaakt en dinsdag 15.500 - ruim meer dan het gemiddelde van 8.000 per dag vorige week. Dat laat koepelorganisatie GGD GHOR weten naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

Afgelopen zondag werd bekend dat de coronapas, het bewijs dat iemand volledig is gevaccineerd, negatief is getest of recentelijk een besmetting heeft doorgemaakt, op verschillende plekken in de samenleving wordt ingevoerd. Hoewel er „vergeleken met vorige week veel afspraken zijn gemaakt”, aldus een woordvoerder van de GGD GHOR, is niet met zekerheid te zeggen of deze stijging aan het veranderde coronabeleid ligt. „De timing is geen toeval, maar zeker weten doen we het niet”, zegt de woordvoerder. „Daarvoor zou je iedereen die een afspraak maakt, moeten vragen naar zijn of haar redenen.”

Vanaf 25 september komt er in ruil voor de verdergaande invoering van de coronapas een einde aan de anderhalvemeterregel. Vanaf die datum kunnen horeca, culturele instellingen, nachtclubs en sportevenementen weer het maximale aantal bezoekers ontvangen, maar moeten zij wel van bezoekers vragen hun coronapas te laten zien.

Lees ook: Bredere inzet coronapas moet vaccinatiegraad opstuwen, hoopt het kabinet

Een priklocatie van de GGD in Tilburg. Foto Olivier Middendorp

Ruim 2.400 positieve tests, lichte stijging

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 2.402 positieve tests geregistreerd, 383 meer dan het instituut dinsdag meldde. Het aantal positieve tests is al ruim zes weken redelijk stabiel en schommelt, op enkele uitzonderingen na, tussen de tweeduizend en drieduizend per dag.

Verder meldt het RIVM woensdag zeven nieuwe sterfgevallen, drie minder dan een etmaal geleden. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat deze mensen ook daadwerkelijk die dag zijn overleden. Sterfgevallen worden soms dagen later bij het instituut gemeld.

Laagste aantal coronapatiënten op IC sinds 17 augustus

Op de Nederlandse intensive cares liggen woensdag tweehonderd coronapatiënten. Dat zijn er drie minder dan dinsdag en is het laagste aantal sinds 17 augustus. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekendgemaakt.

In totaal liggen nog zeshonderd patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen. Dat zijn er 35 minder dan dinsdag. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zal de komende tijd stabiel blijven, verwacht het LCPS.

Twee van acht XL-testpaviljoens afgebouwd zonder gebruikt te zijn

De XL-paviljoens in Zwolle en Den Bosch waarvan het plan was om ze te gebruiken voor het project Testen voor Toegang, zijn inmiddels gesloten en afgebouwd. De twee XL-teststraten zijn nooit in gebruik geweest. De zes overige XL-paviljoens verspreid over het land blijven tot 10 oktober staan, waarna ze ook worden afgebouwd. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) laten weten aan de Tweede Kamer.

De acht testlocaties zijn in de zomermaanden in Alkmaar, Amsterdam, Groningen, Den Haag, Tilburg, Den Bosch, Zwolle en Maastricht neergezet, maar vooralsnog is geen van de locaties in gebruik genomen. Desondanks betaalt de overheid maandelijks 300.000 tot 350.000 euro per locatie aan huur, inrichting, elektriciteit, generatoren, riolering en water. De grootste kostenpost, het personeel dat de testen afneemt, zit daar niet bij in, aangezien de locaties nog onbemand zijn. Ook de kosten voor het opbouwen van de paviljoens zijn daar niet bijgerekend.

Lees ook: Kabinet haalt hard uit naar vaccinweigeraars

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zes overgebleven teststraten na de versoepelingen van 25 september wel in gebruik worden genomen, aldus een woordvoerder. Voor de locaties in Zwolle en Den Bosch is die verwachting er niet meer en daarom zijn ze inmiddels gesloten. Eerder is gekozen de testlocaties in allerijl op te bouwen, omdat VWS wilde anticiperen op een groeiende testbehoefte in juni, juli en augustus. Toen de XL-teststraten — goed voor 225.000 sneltesten per dag — echter klaar waren voor gebruik, besloot het kabinet de eerder doorgevoerde versoepelingen weer terug te draaien vanwege het oplopende aantal besmettingen.

Na 25 september zijn grotere publieksevenementen weer mogelijk: discotheken en nachtclubs gaan weer open en sportstadions mogen weer op volledige capaciteit publiek verwelkomen. Bovendien wordt het coronatoegangsbewijs verplicht voor de horeca, bioscoop en theater. Ongevaccineerden die niet recent zijn hersteld van Covid-19 hebben dan een negatieve toegangstest nodig en daarom blijven de zes XL-paviljoens tot 10 oktober open. Daarna kunnen ze terecht bij kleinere of mobiele testlocaties.

Het paviljoen op Rotterdam The Hague Airport. Foto Robin Utrecht

De coronapas: proportioneel of schending grondrecht?

Spontaan een terrasje pakken zit er voor de 1,8 miljoen niet volledig gevaccineerde Nederlanders straks niet meer in. Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat zij na 25 september een negatief testbewijs moeten tonen als ze cafés, bioscopen, voetbalstadions of theaters willen bezoeken.

Zo’n test is gratis, maar dat doet volgens veel niet-gevaccineerden weinig af aan het discriminatoire karakter van deze maatregel. Zij mogen niet zomaar naar binnen en een gevaccineerde wel. Die laatste wellicht zelfs met corona, want ook gevaccineerden lopen nog een beperkt risico om het virus op te lopen. Actiegroep Viruswaarheid kondigde nieuwe acties aan. Ongevaccineerden die zich ook niet willen laten testen, beweren op sociale media dat ze straks worden „geweerd” uit belangrijke delen van de samenleving.

Lees hier de interviews met arts Hans Westgeest en hoogleraar Janneke Gerards: De coronapas: proportioneel of schending grondrecht?

Coronablaastesten definitief niet meer ingezet

De coronablaastest, waar de GGD Amsterdam enige tijd mee experimenteerde in de teststraten, wordt definitief niet meer gebruikt. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag laten weten in een Kamerbrief. Het OMT adviseerde de test niet meer te gebruiken, omdat deze in de praktijk niet betrouwbaar genoeg bleek. Wat er met de 1.800 bestelde apparaten gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

De blaastesten werden op drie GGD-locaties uitgeprobeerd. In februari werd de proef in Amsterdam al tijdelijk stilgelegd, omdat de ademtest onjuiste testuitslagen vaststelde. Kort hierna besloot de GGD Amsterdam de proef voort te zetten. Waren de blaastesten wel betrouwbaar gebleken, dan zouden deze vanaf 29 maart landelijk worden ingezet. Dit is nooit gebeurd.

De Jonge noemt het een „een teleurstelling”. De ademtest zou „prettig” zijn omdat er geen mond- of neusslijm hoeft te worden afgenomen, aldus de demissionair minister.

Minister Hugo de Jonge bezocht eind januari de GGD teststraat in Amsterdam Noord om de blaastest uit te proberen. Foto Joris van Gennip

Zeven ziekenhuizen moeten kritiek planbare zorg nog uitstellen

Zeven Nederlandse ziekenhuizen kunnen de zogeheten kritiek planbare zorg nog niet volgens planning leveren door de drukte op de intensive cares. Deze drukte wordt veroorzaakt door het coronavirus, het RS-virus en door fysiek letsel bij mensen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).

Kritiek planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, zoals kankerbehandelingen. Door de aanhoudende drukte moeten ziekenhuizen afspraken afzeggen, maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd denkt dat de zorg wel binnen zes weken geleverd kan worden. Kritiek planbare zorg is het tweede niveau van urgente zorg dat de NZa onderscheidt. Ziekenhuizen en klinieken moeten naar schatting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.

Opleving virus
In het advies schrijft de NZa verder dat het demissionaire kabinet nog niet alle coronamaatregelen moet laten varen. Zo heeft de zomerperiode laten zien dat het risico van een opleving van het coronavirus „op de loer” ligt, aldus voorzitter Marian Kaljouw. Volgens de Zorginspectie is de druk op de zorg door coronapatiënten nu nog stabiel, maar wel „zeker fors”.

Naast het coronavirus zorgt de geboortegolf en een opleving van het RS-virus onder jonge kinderen voor druk op de acute zorg. Ook liggen er relatief veel patiënten op de spoedeisende hulp vanwege overmatig alcoholgebruik, geweldsincidenten en verkeersongevallen. Verder proberen ziekenhuizen nu de in de afgelopen maanden opgelopen zorgachterstanden in te halen.

Een coronapatiënt op de IC in Tilburg. Foto Arie Kievit/ANP/Hollandse Hoogte

Kabinet reserveert 15 miljoen voor concertzalen en poppodia

Concertzalen en poppodia die volgens de nieuwe coronamaatregelen op 75 procent van de capaciteit mogen functioneren, komen in aanmerking voor een financiële regeling vanuit de overheid. Het demissionaire kabinet heeft de Tweede Kamer laten weten dat er 15 miljoen euro apart wordt gezet voor een tijdelijke tegemoetkoming.

Vanaf 25 september mogen evenementen binnen doorgaan, zonder dat bezoekers zich aan een vaste zitplaats hoeven te houden. Voorwaarde is wel dat de zalen waar deze evenementen worden georganiseerd voor slechts driekwart gevuld worden. Daarnaast werd dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt dat iedereen vanaf 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs moet tonen om binnen te komen bij deze evenementen.

Eerder werd er vanuit de evenementenbranche al kritisch gereageerd op het feit dat concertzalen voor slechts 75 procent gevuld mogen worden. „Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabele evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit”, zei Jasper Goossen van actiegroep Unmute Us tegen persbureau ANP.

Koopkracht stijgt met 2,2 procent, sterkste groei sinds 2016

De koopkracht is ondanks de coronacrisis in 2020 in Nederland gemiddeld gegroeid met 2,2 procent. Dat is de hoogste groei sinds 2016. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De koopkracht steeg het meest voor werknemers, 4,3 procent. Van deze groep ging 70 procent er in 2020 op vooruit. De cao-loonstijging bedroeg 2,9 procent. Dat lijkt opmerkelijk in een jaar waarin veel bedrijven worstelden met de economische gevolgen van de coronacrisis. Een groot deel van de cao-afspraken was echter al voor die tijd gemaakt en gold voor heel 2020.

Overheidssteun
Het overheidsbeleid over 2020 zorgde voor een positief effect op de koopkracht. Dat lag vooral aan „geplande fiscale maatregelen, waaronder verhogingen van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, en het invoeren van een tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting”. Deze beleidskeuzes droegen bij aan 1 procent van de positieve koopkrachtontwikkeling, zo schat het CBS.

Tegenover de gestegen lonen stond een inflatie van 1,3 procent. Persoonlijke veranderingen, bijvoorbeeld een nieuwe baan, een promotie of juist verlies van werk of omzet, hadden over 2020 een negatief effect op de koopkrachtontwikkeling: een min van 0,3 procent. Deze min kon beperkt gehouden worden door de tijdelijke steunpakketten die door de overheid werden opgetuigd.

Lees ook: De lokroep van de koopkrachtplaatjes

De koopkracht van mensen die pensioen ontvingen ging er gemiddeld 1 procent op vooruit. Bij zelfstandigen bedroeg die gemiddeld 1,1 procent, al kampten daar ook veel mensen met gederfde inkomsten. Voor 40 procent van de zelfstandig ondernemers daalde de koopkracht met 2,6 procent of meer, voor een vijfde was dit zelfs meer dan 16 procent.

Over 2019 groeide de koopkracht met gemiddeld 0,3 procent. Toen was sprake van de kleinste groei sinds 2013. Het Nibud becijferde vorig jaar januari voor 2020 een koopkrachtstijging van gemiddeld 1,5 tot 2,5 procent.

Ondanks de coronamaatregelen steeg de koopkracht voor de gemiddelde Nederlander. Foto Remko de Waal/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog bericht NRC over de nieuwste ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van de afgelopen dagen.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) hielden dinsdag een persconferentie over de coronamaatregelen. Daarin hebben ze een aantal versoepelingen aangekondigd, die per 25 september ingaan. Zo wordt de anderhalvemeterregel afgeschaft en moeten alle bezoekers van dertien jaar en ouder een coronatoegangsbewijs tonen om toegang te krijgen tot cafés, bioscopen, voetbalstadions en andere drukke plekken.

Een aantal maatregelen blijft na 25 september in stand. Zo blijven mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, die verplichting vervalt overigens op perrons en op treinstations, en moeten cafés nog altijd om middernacht de deuren sluiten. Nachtclubs mogen weer open, mits ook daar de laatste gast om 00.00 is vertrokken.

De horecabranche verwacht dat duizenden horecaondernemers de nieuwe coronamaatregelen niet gaan handhaven. Structureel controleren op toegangsbewijzen is onmogelijk, zei de directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Dirk Beljaarts maandag in De Telegraaf.

Lees hier het hele blog terug