Overheid gaat bedrijven waarschuwen bij gevaar cyberaanvallen

Cybercriminaliteit De overheid zal in eerste instantie op beperkte schaal, bij ernstige dreigingen, gaan waarschuwen, schrijft het ministerie.
Een nieuwe dienst van het ministerie van Economische Zaken, het Digital Trust Center, gaat bedrijven „proactief informeren” over cyberveiligheid.
Een nieuwe dienst van het ministerie van Economische Zaken, het Digital Trust Center, gaat bedrijven „proactief informeren” over cyberveiligheid. Foto ANP

De Nederlandse overheid gaat vanaf deze maandag bedrijven waarschuwen die kwetsbaar zijn voor een cyberaanval door bijvoorbeeld een beveiligingslek. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken op maandag laten weten. Een nieuwe dienst van het ministerie, het Digital Trust Center, gaat bedrijven „proactief informeren”.

In de eerste instantie zal de overheid op beperkte schaal gaan waarschuwen, bij ernstige dreigingen, schrijft het ministerie. Daarnaast zal de dienst bedrijven adviseren over bijvoorbeeld het installeren van veiligheidsupdates, het aanpassen van wachtwoorden en het werken met een IT-specialist.

Nu mag het Digital Trust Center bedrijven alleen handmatig informeren en waarschuwen, de bedoeling is dat dat op termijn ook automatisch gaat gebeuren. De wetgeving die het mogelijk maakt grotere groepen bedrijven die met vergelijkbare digitale kwetsbaarheden kampen geautomatiseerd te benaderen, is nog niet rond. Alleen zogeheten vitale bedrijven als drinkwatervoorzieningsbedrijven en financiële instellingen mogen nu automatisch gewaarschuwd worden.