Recensie

Recensie Podcast

Een nieuwe generatie Vinex

Met welke huizen gaan we het huizentekort aanvullen?

De komende tien jaar hebben we een miljoen extra huizen nodig. Dat betekent dat we zo’n 100.000 nieuwe woningen per jaar moeten bouwen. Op dit moment zitten we op zo’n 60.000 nieuwe onderkomens per jaar. Hoe realiseer je die andere 40.000?

Volgens architectuurpodcast Platte Grond heeft Nederland eerder groots gedacht wat betreft nieuwbouw. Dat werd de 4e nota, oftewel de Vinex, oftewel het oersymbool van de saaiheid.

Is een nieuwe Vinex te vermijden? Of is de Vinex qua efficientie juist een wondermiddel? Op zoek naar een woningbouw masterplan bezoekt podcastmaker Michiel van Poelgeest de vader van de Vinex, Hans Leeflang, die overigens zelf op een boerderij in de achterhoek woont.

Luister naar de aflevering de Vinex Paradox, seizoen 2 van de podcast Brakke Grond, 30 minuten luistertijd.