Laatste nieuws coronacrisis

Grootste evenement van ADE gaat dit jaar niet door

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog berichtte NRC over de nieuwste ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van de afgelopen dagen.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) hielden dinsdag een persconferentie over de coronamaatregelen. Daarin hebben ze een aantal versoepelingen aangekondigd, die per 25 september ingaan. Zo wordt de anderhalvemeterregel afgeschaft en moeten alle bezoekers van dertien jaar en ouder een coronatoegangsbewijs tonen om toegang te krijgen tot cafés, bioscopen, voetbalstadions en andere drukke plekken.

Een aantal maatregelen blijft na 25 september in stand. Zo blijven mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, die verplichting vervalt overigens op perrons en op treinstations, en moeten cafés nog altijd om middernacht de deuren sluiten. Nachtclubs mogen weer open, mits ook daar de laatste gast om 00.00 is vertrokken.

De horecabranche verwacht dat duizenden horecaondernemers de nieuwe coronamaatregelen niet gaan handhaven. Structureel controleren op toegangsbewijzen is onmogelijk, zei de directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag Dirk Beljaarts maandag in De Telegraaf.

Lees hier verder in het blog van 15 september

Ministerie van Justitie na persconferentie kort afgesloten vanwege betogers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagavond kort afgesloten geweest vanwege demonstranten voor de deur. In het gebouw, waar het demissionaire kabinet een persconferentie over het coronabeleid gaf, was tijdens het protest nog een onbekend aantal journalisten en ambtenaren aanwezig. Zij moesten uit veiligheidsoverwegingen kort binnen blijven, maar mochten rond 21.00 uur weer vertrekken.

Volgens de politie begon de demonstratie rond 19.00 uur, gelijktijdig met de persconferentie. Betogers maakten daarbij „veel lawaai” met „toeters, bellen en pannen”. Later werd ook vuurwerk gegooid. Rond 21.00 uur bevond zich nog een onbekende aantal demonstranten rond het pand, maar achtte het ministerie het veilig om de in- en uitgangen weer vrij te geven. De politie heeft geen arrestaties verricht.

Demonstranten voor het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdagavond. Foto Bart Maat/ANP

Grootste evenement op ADE gaat dit jaar niet door

Het Amsterdam Music Festival (AMF), het grootste evenement op het Amsterdam Dance Event (ADE), gaat dit jaar niet door. Dat heeft organisator ALDA dinsdagavond bekendgemaakt naar aanleiding van de persconferentie. Het festival, met optredens van artiesten als Afrojack en Armin van Buuren, zou op 16 oktober zo’n veertigduizend bezoekers verwelkomen in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena. Volgens de organisator voldoet het evenement niet aan de coronamaatregelen.

Per 25 september zijn alle evenementen zonder vaste zitplaatsen weer toegestaan, mits een een maximale capaciteit van 75 procent wordt gehanteerd. Daarnaast geldt een eindtijd: om middernacht moeten alle gasten zijn vertrokken. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte (VDD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie. Voorgaande jaren, op 2020 na, ging AMF door tot zes uur ‘s ochtends. De vorige editie van ADE vond grotendeels online plaats.

AMF is verplaatst naar volgend jaar en de kaartjes blijven geldig. Als mensen liever hun geld terug willen, kunnen ze daarvoor een verzoek indienen bij de organisatie.

‘Wij voelen ons geschoffeerd door het kabinet’

Het Amsterdam Dance Event in 2019. Foto Harold Versteeg/Hollandse Hoogte/ANP

Dit is zojuist bekendgemaakt tijdens de persconferentie over het coronavirus

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) hebben dinsdagavond opnieuw een persconferentie gegeven over de coronamaatregelen. De belangrijkste aankondigingen:

  • De anderhalvemeterregel verandert in een dringend advies om elkaar de ruimte te geven.
  • Bij een coronabesmetting in de kinderopvang en in het basisonderwijs is het niet langer verplicht dat de hele groep in quarantaine gaat en getest wordt. In het mbo en het hoger onderwijs vervalt de maximale groepsgrootte van 75 personen en in het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen.
  • Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt licht versoepeld. Het nieuwe advies luidt: Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
  • In cafés, bioscopen, voetbalstadions en op andere drukke plekken moeten bezoekers vanaf 13 jaar binnenkort een coronatoegangsbewijs tonen. Dat kan een vaccinatie-, test- of herstelbewijs zijn. Discotheken en nachtclubs mogen tot middernacht openblijven, zoals voor andere horecagelegenheden al langer gold.
  • Concertzalen, evenementen en poppodia waar publiek geen vaste zitplaats heeft, mogen weer open. Met een coronatoegangsbewijs voor bezoekers mogen de zalen op 75 procent van de capaciteit gaan draaien.
  • Voorlopig komt er geen campagne voor een derde coronavaccinatie. Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis ontvangen via hun eigen medisch specialist wel een uitnodiging voor een derde prik.
  • Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer. Ook op vliegvelden en in taxi’s blijven mondkapjes verplicht. Op perrons en op treinstations hoeft geen mondmasker meer te worden gedragen.
  • Gevaccineerde reizigers die uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied naar Nederland komen, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine. Dat betekent dat onder meer reizigers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich straks niet meer tien dagen hoeven te isoleren.

Op de laatste na, gaan bovenstaande versoepelingen op 25 september in. Op 1 november komt het Outbreak Management Team (OMT) met een nieuw advies, waarin het de huidige maatregelen zal evalueren. Aan de hand daarvan zal het kabinet een nieuwe persconferentie aankondigen waarop het besluiten over eventuele verlenging van de nieuwe maatregelen bekend zal maken.

De Jonge: zorginstellingen mogen registreren of personeel is ingeënt

Werkgevers in de zorg mogen vastleggen of hun personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. In andere sectoren mag deze informatie niet worden geregistreerd. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zojuist gezegd tijdens de persconferentie.

„In de zorg wordt gewerkt met kwetsbare mensen”, lichtte De Jonge de beslissing toe om het registreren wel toe te staan in de zorg. Ook benadrukte hij dat het niet om een plicht gaat. Over andere sectoren zei hij dat werkgevers wel mogen vragen of medewerkers zijn gevaccineerd, als dit maar niet geregistreerd wordt. Noch in de zorg noch in andere sectoren zijn werknemers verplicht hun vaccinatiestatus te delen.

Quarantaineplicht vervalt voor gevaccineerde reizigers uit risicogebied

Gevaccineerde reizigers die uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied naar Nederland komen, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine. Tot die tijd geldt de huidige quarantaineplicht van tien dagen voor iedereen die uit zo’n rood gebied naar Nederland reist. Dat heeft het demissionaire kabinet vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

Onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden momenteel door Nederland aangemerkt als landen met een zeer hoog risico door de huidige coronasituatie in die landen. Op dit moment moeten reizigers uit die landen bij aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine, tenzij ze op de vijfde dag negatief testen op het coronavirus. Wie zich niet aan de quarantainemaatregel houdt, riskeert een boete.

Derde prik voor mensen met ernstige immuunstoornis

Mensen met een ernstige immuunstoornis kunnen als ze dat willen een derde coronaprik toegediend krijgen. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zojuist gezegd op de persconferentie. Daarmee volgt het kabinet een dinsdag uitgebracht advies van de Gezondheidsraad. De rest van de bevolking komt vooralsnog niet in aanmerking voor een derde prik. Mensen met een ernstige afweerstoornis krijgen binnenkort een uitnodiging voor een extra vaccinatie.

Mondkapjesplicht vervalt op treinstations, maar blijft verder overeind

De mondkapjesplicht vervalt op treinstations en op perrons, heeft demissionair premier Mark Rutte zojuist bekendgemaakt. Op de andere plekken waar de plicht nog gold, wordt niet versoepeld. Dit betekent dat reizigers in treinen, bussen, trams, metro’s, taxi’s en grotendeels op vliegvelden nog steeds een mondmasker moeten dragen.

Het kabinet stelt dat de mondkapjesplicht op deze plekken niet kan worden versoepeld omdat het belangrijk is om extra bescherming te bieden op plekken waar mensen onvermijdelijk dicht bij elkaar zijn.

Advies om zoveel mogelijk thuis te werken licht versoepeld

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast, is zojuist bekendgemaakt tijdens de persconferentie. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. In de praktijk betekent dat dat werkgevers en werknemers geacht worden onderling afspraken te maken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Mondkapjesplicht vervalt in hoger onderwijs buiten de lessen, op basisscholen niet gehele klas in quarantaine

In het mbo en het hoger onderwijs vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen. Ook vervalt in deze onderwijsinstellingen de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

Bij basisscholen en in de kinderopvang is het niet meer verplicht om alle kinderen uit éen klas of groep in quarantaine te laten gaan bij een enkele besmetting binnen deze groep. Alleen kinderen die positief zijn getest of coronagerelateerde klachten hebben, moeten naar huis.

Coronatoegangsbewijs verplicht voor toegang tot horeca en evenementen

Vanaf 25 september moet iedereen vanaf 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs tonen om toegang te krijgen tot horeca, evenementen, sportwedstrijden en bioscopen en theatervoorstellingen. Dat geldt voor zowel binnen als buitenlocaties, met én zonder vaste zitplaatsen. Mensen die zich laten testen hoeven daarvoor niet te betalen.

Verder vervalt de verplichte sluitingstijd voor alle evenementen. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers, evenmin voor evenementen binnen met vaste zitplaatsen. Evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen mogen op maximaal 75 procent van de bezoekerscapaciteit draaien.

„We hebben niet de ambitie dat het coronatoegangsbewijs een eigen Wikipedia-pagina krijgt”, aldus demissionair premier Mark Rutte (VVD). De maatregel is volgens hem tijdelijk. „Maar we moeten altijd een slag om de arm houden.”

Een aantal maatregelen blijft voorlopig in stand. Zo moeten alle horecazaken ook na 25 september tussen middernacht en 06.00 uur de deuren gesloten houden. Ook blijft de mondkapjesplicht gelden in het openbaar vervoer.

Anderhalvemeterregel wordt per 25 september geschrapt

De anderhalvemeterregel wordt per 25 september geschrapt. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) zojuist gezegd op de persconferentie. „Natuurlijk blijft het verstandig om elkaar de ruimte te geven, maar het moet straks niet meer.”

Volg hier vanaf 19.00 uur de persconferentie over de coronamaatregelen

Volg in dit blog vanaf 19.00 uur de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) over de coronamaatregelen.

Een aantal vermoedelijke besluiten zijn zoals gewoonlijk al gelekt. Zo wordt per 25 september waarschijnlijk de anderhalvemeterregel geschrapt en moeten bezoekers van onder meer cafés verplicht een coronatoegangsbewijs tonen. Daarnaast zouden in ieder geval voetbalstadions weer op maximale capaciteit mogen draaien.

Een aantal maatregelen blijft vermoedelijk in stand, zoals het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Ook voor de nachthoreca verandert waarschijnlijk niets, die moet nog steeds van 00.00 tot 06.00 uur de deuren dicht houden.

KLM vraagt vliegtuigbemanning vaccinatiestatus door te geven

Vanaf vandaag worden medewerkers van luchtvaartmaatschappij KLM verzocht intern door te geven of ze zijn gevaccineerd. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij voorkomen dat ongevaccineerde vliegtuigcrewleden naar bestemmingen vliegen waar voor hen een vaccinatieplicht geldt, zo maakte KLM eerder op de dag bekend.

In ieder geval in Canada en het Caribische land Trinidad en Tobago geldt een vaccinatieplicht voor vliegtuigbemanning. KLM verwacht dat meer landen binnenkort zullen volgen. Bovendien zouden hotels waar KLM-personeel verblijft geregeld eisen dat hun gasten zijn ingeënt tegen het coronavirus.

Door personeel om hun vaccinatiestatus te vragen, hoopt KLM haar bemanning zodanig in te roosteren dat er geen problemen ontstaan. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat zij geen vaccinatieplicht zal invoeren. Ook krijgen direct leidinggevenden geen inzicht in de vaccinatiestatus van hun personeel.

KLM-personeel wordt gevraagd om een vaccinatiestatus. Foto Koen van Weel/ANP

VK start volgende week met derde prik voor ouderen en kwetsbaren

Het Verenigd Koninkrijk begint volgende week met het toedienen van een derde vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren. Dat heeft de Britse gezondheidsminister Sajid Javid dinsdag in het Lagerhuis gezegd. Alle Britse 50-plussers en kwetsbare groepen kunnen vanaf volgende week hun zogenaamde ‘boostervaccinatie’ ontvangen.

Volgens de Britse regering zijn de boostervaccinaties nodig om de tijdens de winter afnemende immuniteit van de bevolking op te krikken. De WHO riep rijke landen eerder op hun derde prik uit te stellen totdat alle landen tenminste 40 procent van hun bevolking hebben ingeënt. Momenteel ligt de vaccincatiegraad in veel landen aanzienlijk lager. De achterblijvende vaccinatiegraad in grote delen van de wereld zorgt ervoor dat het virus blijft rondgaan en vergroot de kans op nieuwe varianten die kunnen ontsnappen aan opgebouwde afweer, aldus de WHO. Deze maand kondigden ook de VS een boostercampagne aan, terwijl eerder al Israël en Italië begonnen met het toedienen van een derde vaccinatie.

De boostervaccinaties maken onderdeel uit van de winterstrategie van de Britse regering. Als onderdeel van die strategie maakte gezondheidsminister Javid dinsdag ook bekend dat zorgmedewerkers waarschijnlijk verplicht gevaccineerd moeten worden, om de mensen om hen heen te beschermen. In juni kondigde de Britse regering al aan dat het voor medewerkers van verzorgingshuizen verplicht wordt om zich te laten vaccineren.

De boostervaccinaties maken onderdeel uit van de wintercampagne van de Britse regering. Foto Andy Rain/EPA

Afgelopen zeven dagen 11 procent minder positieve coronatests

Bij het RIVM zijn in de afgelopen zeven dagen 11 procent minder positieve coronatests gemeld dan in de week ervoor. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers die het instituut dinsdag heeft gepubliceerd. Het aantal mensen dat zich liet testen, steeg juist met 9 procent. In totaal registreerde het RIVM in de afgelopen zeven dagen bijna 16.000 nieuwe positieve uitslagen, een week eerder waren dat er bijna 17.900.

Onder meer bij kinderen werd het coronavirus vaker vastgesteld. In de afgelopen zeven dagen testten 1.872 kinderen van 5 tot 9 jaar oud positief, een stijging van 10 procent ten opzichte van een week eerder en een verdrievoudiging in een maand tijd. De laatste keer dat dit aantal zo hoog was, was in de week van 4 mei.

Ook in de leeftijdscategorie van 10 en 14 jaar testten relatief veel kinderen positief; 2.091 kinderen. Dat is het hoogste aantal sinds de week van 11 mei. De kinderen lopen het virus onder meer op bij de kinderopvang of op school; dat was naar schatting bij ruim 1.200 besmettingen het geval. Eind augustus gingen in de eerste regio’s de scholen weer open na de zomervakantie.

Dagcijfers
Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 2.041 positieve tests, 273 meer dan een dag eerder. De afgelopen weken liggen de dagelijkse cijfers steeds rond de 2.500 positieve coronatests per dag.

Verder kreeg het RIVM sinds maandag melding van tien sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal overleden; ook deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Maandag meldde het instituut vier coronagerelateerde sterfgevallen.

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen licht afgenomen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is sinds maandag licht afgenomen. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen nu 635 patiënten met het virus in het ziekenhuis, 23 minder dan een dag eerder.

Van die 635 patiënten liggen er 203 op een IC-afdeling, maandag waren dat er 208. Het aantal coronapatiënten op overige afdelingen is met 18 afgenomen tot 432. De ziekenhuisbezetting door Covid-19-patiënten is al wekenlang relatief stabiel en schommelt sinds eind juli tussen de zeshonderd en zevenhonderd opnames.

Veiligheidsberaad wil geen beperking aan maximaal aantal bezoekers bij evenementen

Het Veiligheidsberaad vraagt het kabinet om geen beperkingen op te leggen aan het toegestane aantal bezoekers van evenementen. Ook de sluitingstijden in de horeca - tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends - zouden losgelaten moeten worden. Dat laat het overlegorgaan van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s dinsdag weten, na een vergadering met de demissionaire ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en Hugo De Jonge (Volksgezondheid, CDA) over de beoogde coronamaatregelen vanaf 25 september.

Voorzitter Hubert Bruls zegt de overwegingen van het kabinet te begrijpen. Desalniettemin vindt het Veiligheidsberaad dat het systeem van verplichte coronatoegangsbewijzen „zo duidelijk mogelijk uitgevoerd moet worden, met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen”.

Maandagavond werd bekend dat het kabinet van plan is om vanaf 25 september weer evenementen zonder vaste zitplaats toe staan in bijvoorbeeld concertzalen, evenementenhallen en poppodia. Voorwaarde is dan wel dat maar 75 procent van de capaciteit van de zaal gebruikt wordt. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister De Jonge geven dinsdagavond een persconferentie waarop de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt zullen worden.

Gezondheidsraad: stel derde prik voor bepaalde patiënten beschikbaar

De overheid moet een derde prik beschikbaar stellen voor burgers met een ernstige afweerstoornis. Dat heeft de Gezondheidsraad dinsdag aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) geadviseerd. Bij een deel van de Nederlanders werken twee coronavaccins niet goed genoeg vanwege „onvoldoende of geen immuunrespons”; een derde prik kan hen extra bescherming bieden, aldus de raad. Voor de rest van de bevolking is het zogeheten boostervaccin „op dit moment” niet nodig. Het kabinet neemt de adviezen van de Gezondheidsraad in veel gevallen over.

Lees ook: De vaccinfabrikanten zien een booster wel zitten, en nu ook steeds meer rijke landen

Volgens de raad komt een aantal patiëntengroepen met een zwak immuunsysteem in aanmerking voor een boostervaccinatie, zoals transplantatiepatiënten. Op termijn, zo stelt het adviesorgaan, moet het kabinet voorbereidingen treffen om andere groepen een derde prik te geven. Dan kunnen zij geprikt worden zodra de effectiviteit van het vaccin bij hen afneemt. De Gezondheidsraad noemt daarbij ouderen als voorbeeld, omdat zij ook als eersten aan de beurt waren voor een vaccinatie. De raad noemt geen termijn waarbinnen volledig gevaccineerden een derde prik zouden moeten ontvangen.

Er heerst internationaal weinig consensus over de wenselijkheid van een derde prik. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde dat het zogeheten boostervaccin niet voor hele bevolkingsgroepen nodig is, maar adviseerde om de derde prik uit te delen aan landen die nog wachten op de eerste doses. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) doet momenteel onderzoek naar het nut van een derde prik en de effectiviteit ervan bij kwetsbare groepen. Het Verenigd Koninkrijk en Israël stelden als een van de eerste landen een derde prik beschikbaar voor ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem; ook Duitsland volgde.

Er is internationaal weinig consensus over de wenselijkheid van een derde prik. Foto: Olivier Middendorp

Kleine meerderheid Nederlanders voorstander van coronapas in horeca

Een kleine meerderheid van de Nederlanders vindt het terecht dat bezoekers een coronapas moeten tonen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een café of bioscoop. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Zondag lekten kabinetsplannen uit, waaronder het verplichten van een coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca. Dinsdag zullen demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) alle maatregelen tijdens een persconferentie bekendmaken.

Aan het onderzoek van I&O Research, uitgevoerd van 10 tot en met 13 september, werkten ruim 2.200 volwassen Nederlanders mee. 55 procent van de ondervraagden vindt het terecht dat bezoekers van een café of restaurant via de CoronaCheck-app moeten bewijzen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recentelijk een besmetting met Covid-19 hebben doorgemaakt. Bij bioscopen is 59 procent voorstander van een verplicht toegangsbewijs. Ruim een kwart van de ondervraagden is tegen een toegangsbewijs in de horeca of bioscopen.

Het verschil in antwoorden tussen gevaccineerden en ongevaccineerden is groot. Bijna twee derde van de ondervraagde gevaccineerden (64 procent) vindt het terecht dat bezoekers een coronapas moeten tonen om toegang te krijgen tot een café of restaurant, tegenover slechts 7 procent van de ongevaccineerden.

Vanaf 25 september weer concerten met staanplaatsen, maximaal 75 procent capaciteit

Ook concertzalen, evenementenhallen en poppodia waar het publiek geen vaste zitplaats heeft, mogen vanaf 25 september weer open. Die versoepeling van de coronamaatregelen zal het kabinet dinsdagavond bekendmaken, bevestigt een betrokkene bij het kabinetsoverleg na berichtgeving van de NOS. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat alle bezoekers met een coronatoegangspas aantonen dat ze gevaccineerd zijn, Covid-19 hebben gehad of een recente negatieve testuitslag hebben ontvangen. Daarnaast mogen de zalen op maximaal 75 procent van de totale capaciteit draaien.

Meerdaagse evenementen, zoals festivals, mogen volgens de NOS vanaf 25 september zowel binnen als buiten gehouden worden, op voorwaarde dat bezoekers iedere 24 uur hun coronatoegangspas kunnen laten zien. Momenteel moeten bezoekers van evenementen binnen een vaste zitplaats hebben en mag een concertzaal op maximaal twee derde van de capaciteit draaien.

Ondanks de versoepelingen is actiegroep Unmute Us, die de afgelopen tijd protestmarsen door heel Nederland organiseerde om op te komen voor de evenementenbranche, teleurgesteld. „Dit is het doelbewust torpederen van de evenementenbranche en de creativiteit van de nacht. Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit”, zegt Jasper Goossen van Unmute Us tegen persbureau ANP.

Een concertzaal in Denemarken, waar afgelopen week alle coronamaatregelen werden losgelaten. Foto Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / AFP

Weinig sterfgevallen onder volledig gevaccineerden in Engeland

Volledig gevaccineerden hebben veel minder kans om te overlijden aan Covid-19 dan mensen die niet zijn gevaccineerd of slechts één dosis hebben gehad. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Britse statistiekbureau ONS.

In Engeland stierven tussen januari en juli van dit jaar ruim 51.000 mensen aan Covid-19, 256 van hen waren volledig gevaccineerd. Die laatste groep mensen, bij wie het virus door het vaccin brak, bestond voor driekwart uit patiënten met een kwetsbare gezondheid, bijvoorbeeld als gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Van de mensen die ondanks een volledige vaccinatie aan Covid-19 stierven, was 61 procent man, tegenover 52 procent van de ‘overige’ coronadoden.

Julie Stanborough, werkzaam bij ONS, concludeert maandag tegen de BBC op basis van het onderzoek dat het risico op overlijden door Covid-19 veel lager is bij mensen die volledig zijn gevaccineerd dan bij mensen bij wie dat niet het geval is.

Het vaccinatieprogramma in het Verenigd Koninkrijk, dat begin december vorig jaar is opgezet, kwam relatief snel op gang. In Engeland was eind juni 61 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. De vaccinatiegraad in dat land is inmiddels opgelopen tot 80 procent.

Ruim 1.700 positieve tests, laagste aantal in twee maanden tijd

Het afgelopen etmaal zijn ruim 1.700 positieve coronatests geregistreerd, het laagste aantal in ruim twee maanden tijd.

Tussen zondag- en maandagochtend noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1.777 positieve coronatests, 334 minder dan het etmaal daarvoor. De laatste keer dat het aantal positieve tests onder de tweeduizend uitkwam, was op 5 juli. Het aantal coronabesmettingen schommelt, op maandag na, sinds begin augustus tussen de tweeduizend en drieduizend.

Verder registreerde het RIVM de afgelopen 24 uur vier sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, tegenover één tussen zaterdag- en zondagochtend. Deze cijfers komen soms met enige vertraging bij het RIVM binnen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis licht toegenomen

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen, is het afgelopen etmaal iets toegenomen. Dat blijkt maandag uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Momenteel liggen 658 Covid-19-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 18 meer dan op zondag. Op de intensive cares worden 208 coronagevallen behandeld, drie meer dan 24 uur geleden. De ziekenhuisbezetting door coronapatiënten is al wekenlang relatief stabiel en schommelt sinds eind juli tussen de zeshonderd en zevenhonderd opnames.

Balkonscène op Prinsjedag gaat dit jaar wederom niet door

De balkonscène bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag gaat dit jaar wederom niet door vanwege de coronacrisis. Dat schrijft het Koninklijk Huis maandag in een persverklaring. De balkonscène trekt gewoonlijk veel publiek, door deze te schrappen moeten coronabesmettingen worden voorkomen.

Ook de gebruikelijke rijtoer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien is komende derde dinsdag van september geschrapt, werd vorige maand bekend. Het koninklijk gezelschap zal per auto reizen naar de Grote Kerk in Den Haag, de locatie waar de Troonrede net als vorig jaar wordt uitgesproken. In 2020 was het voor het eerst sinds 1904, op de bezettingsjaren na, dat de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvond.

‘Meerdaagse evenementen onder voorwaarden weer mogelijk’

Meerdaagse evenementen worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden bronnen tegenover persbureau ANP. Een nadere uitwerking van de plannen wordt volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid dinsdagavond bekendgemaakt. Dan geeft het demissionaire kabinet een persconferentie over het coronabeleid, waarin het naar verwachting ook de anderhalvemeterregel zal afschaffen.

In de gelekte plannen voor de cultuur- en evenementensector denkt het kabinet aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de oorspronkelijke capaciteit. Daarnaast wil het kabinet werken met coronatoegangbewijzen. Voor deze procedure kan de CoronaCheck-app van de overheid worden gebruikt, maar organisatoren kunnen ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee.

Vanochtend zei demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) in het tv-programma Goedemorgen Nederland al dat er voor de cultuursector beter nieuws aan zat te komen dan tot dan toe was uitgelekt. „Ik heb goede hoop dat het morgen de goede kant op gaat, ook voor de evenementen,” zei Van Engelshoven, zonder op nadere details in te gaan.

Groningen was een van de tien steden waar mensen afgelopen weekeinde onder de noemer ‘Unmute Us’ tegen de coronamaatregelen in de evenementensector demonstreerden. Foto Reyer Boxem

Horecabranche: duizenden zaken gaan nieuwe maatregelen mogelijk niet handhaven

De horecabranche verwacht dat duizenden horecaondernemers de verwachte nieuwe coronamaatregelen niet gaan handhaven. Structureel controleren op toegangsbewijzen is onmogelijk, zegt directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Dirk Beljaarts maandag in De Telegraaf. Daarnaast verwacht hij dat een groot aantal horecazaken na 00.00 uur open blijft, zeker nu het demissionair kabinet de steunmaatregelen voor de horeca per 1 oktober stopzet.

Zondag werd duidelijk dat het kabinet dinsdag waarschijnlijk bekendmaakt dat een toegangsbewijs in alle horecazaken vanaf 25 september verplicht wordt. De anderhalvemeterregel zou overal komen te vervallen. De inzet van een coronacheck-app-controleur, in combinatie met het grote personeelstekort in de sector, maakt handhaving van de nieuwe maatregelen volgens Beljaarts onhaalbaar en onbetaalbaar. Beljaarts: „Als je al [controleurs] zou aan kunnen nemen, is dat een kostenpost waar niet extra omzet tegenover staat.”

Eind vorige week, toen ook al wat informatie over de nieuwe coronamaatregelen was uitgelekt, liet KHN weten zich „gebruikt” te voelen door de overheid. De vereniging ziet de inzet van coronatoegangsbewijzen in de horeca als drukmiddel om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Daarnaast benadrukte de branchevereniging dat het virus zich in horecagelegenheden nauwelijks verspreidt. „Met slechts 2,4 procent besmettingen in de horeca wordt deze sector wel ‘aangepakt’ en met extra restricties opgezadeld.”

Sluiting van de horeca om 00.00 uur. Het kabinet gaat de coronamaatregelen voor de horeca waarschijnlijk verder aanscherpen. Foto ANP/JEROEN JUMELET

Lockdown Nieuw-Zeelandse stad Auckland met week verlengd

De Nieuw-Zeelandse stad Auckland blijft nog zeker een week langer in strikte lockdown. Premier Jacinda Ardern verlengde maandag de maatregelen tot minstens 21 september, meldt persbureau Reuters. Maandag werden 33 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Nieuw-Zeeland, alle in Auckland.

De Delta-variant zorgt voor een snellere verspreiding van het coronavirus in het streng afgegrendelde Nieuw-Zeeland. Alle nieuwe besmettingen waren met deze variant. De cijfers van maandag waren hoger dan die van het weekeinde, toen zaterdag 23 en zondag twintig nieuwe gevallen werden vastgesteld.

Nieuw-Zeeland wist maandenlang vrijwel geheel virusvrij te blijven, tot een uit Australië overgekomen Delta-variantbesmetting in augustus het land in een nieuwe lockdown stortte. Auckland is grotendeels afgesloten van de rest van Nieuw-Zeeland, waar minder stringente coronamaatregelen van kracht zijn.

Correctie (13 september 2021): In een eerdere versie van dit artikel werd Auckland de hoofdstad van Nieuw-Zeeland genoemd. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.

Een vanwege de lockdown verlaten straat in Auckland, eind vorige maand. Foto Fiona Goodall/Reuters

Welkom in een nieuw blog

In dit blog bericht NRC over de belangrijkste ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van de afgelopen dagen.

Afgelopen weekend werd opnieuw voor en door de evenementenbranche geprotesteerd. In verschillende steden deden mensen mee aan de zogeheten Unmute Us-protesten. Volgens de organisatie waren er landelijk circa 150.000 mensen op de been, hoewel verschillende gemeenten de hoge aantallen tegenspraken en van minder demonstranten uitgingen. Bij de demonstraties wordt geprotesteerd tegen het coronabeleid van de overheid, dat volgens de aanwezigen de evenementenbranche onevenredig hard raakt.

Het opschalen van de Nederlandse IC-capaciteit naar 1.700 bedden is niet mogelijk, ondanks de eerder uitgesproken wens van het kabinet. Dat blijkt uit een opschalingsplan van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging voor IC-verpleegkundigen. 1.350 bedden is het maximaal haalbare, en dat kan maar tijdelijk worden volgehouden, zo blijkt uit de plannen.

Alle coronamaatregelen in Denemarken zijn vorige week geschrapt. Vanwege de hoge vaccinatiegraad achten autoriteiten het niet langer nodig om beperkingen in te stellen. Die graad ligt ook hoog in Engeland, waardoor dit weekend bekend werd dat de geplande vaccinatiepaspoorten toch niet ingevoerd zullen worden.

De Amerikaanse regering gaat daarentegen van alle federale ambtenaren eisen dat zij gevaccineerd zijn, in de hoop de vaccinatiegraad op te krikken. Zo’n tachtig miljoen Amerikanen die in aanmerking komen voor een prik, zijn nog niet (volledig) gevaccineerd. De plicht geldt ook voor bedrijven die zakendoen met de overheid. Bedrijven met meer dan honderd werknemers moeten hun personeel iedere week testen als zij niet gevaccineerd zijn.

Lees hier het hele blog terug