Aboutaleb verkozen tot beste burgemeester van de wereld

Rotterdam Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een internationale prijs in de wacht gesleept van de stichting City Mayors Foundation. Die noemt hem „een van de meest gerespecteerde burgemeesters van Europa”.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb vorige week in zijn stad Rotterdam.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb vorige week in zijn stad Rotterdam. Foto via Hollandse Hoogte

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft een internationale prijs in de wacht gesleept en is daarmee benoemd tot ‘beste burgemeester van de wereld’. Dat heeft de voor de prijs verantwoordelijke stichting City Mayors Foundation, een in Londen gevestigde internationale denktank die zich bezighoudt met lokaal bestuur, maandag bekendgemaakt.

„Aboutaleb behandelt alle burgers als ‘Rotterdammers’, ongeacht hun afkomst en achtergrond”, schrijft de City Mayors Foundation in het jury-rapport. Aboutaleb moet de prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt, delen met burgemeester Philippe Rio van de Franse plaats Grigny, nabij Parijs. „Gedurende de Covid-pandemie hebben beide burgemeesters uitzonderlijk leiderschap getoond, vanaf het begin beseffend dat het virus de kwetsbaarste delen van de samenleving kan bedreigen”, aldus de jury. De stichting noemt Aboutaleb „een van de langst dienende en meest gerespecteerde burgemeesters van Europa”.

Aboutaleb zegt tegen persbureau ANP zeer vereerd te zijn met de prijs. „Ik ben er stil van. Het is een eer dat Rotterdammers mij hiervoor hebben aangedragen”, aldus de PvdA’er, die sinds 2009 burgemeester van Rotterdam is. „Ik voel me dan ook zeer gewaardeerd door de inwoners van deze mooie stad. Een stad waar zoveel verschillende mensen samen leven. Ik heb de allermooiste baan die je je maar kan bedenken.”