Drukte bij Unmute Us-protesten, Amsterdam roept op niet meer aan te sluiten

In tien steden zijn mensen de straat op gegaan om met en namens de evenementensector te protesteren tegen de coronamaatregelen.
In tien steden zijn mensen de straat op gegaan om met en namens de evenementensector te protesteren tegen de coronamaatregelen. Foto Sem van der Wal/ANP

Het is druk in de tien steden waar zaterdag protesten voor de evenementenbranche plaatsvinden onder de noemer Unmute Us. In Amsterdam heeft de gemeente mensen opgeroepen zich niet meer aan te sluiten bij de demonstratie in het Westerpark. „Het is te druk”, schrijft de gemeente op Twitter. Volgens persbureau ANP verwacht de organisatie in Amsterdam ongeveer vijftienduizend demonstranten. De protesten begonnen om 14.00 uur.

In Maastricht schat de organisatie dat zich zo’n vierduizend mensen hebben verzameld aan de rand van de stad, nabij het UMC. Er werd gerekend op zo’n duizend aanwezigen. In Den Haag, Groningen en Eindhoven zijn ook duizenden mensen op de been. Er zijn verder demonstraties in Tilburg, Enschede, Leiden, Nijmegen en Utrecht.

Lees ook: In de murw gebeukte popsector is niet alleen het geld, maar ook het geduld op

Dit is de tweede keer dat er Unmute Us-protesten met en namens de evenementenbranche gehouden worden. Volgens de organisatie gingen bij de demonstraties op 21 augustus meer dan zeventigduizend mensen in zes steden de straat op. Net als op deze zaterdag, beklaagden ze zich tegen het „willekeurige beleid” van de overheid en pleitten ze voor de „heropening van de evenementensector op volledige capaciteit”.

Lees ook: Geen Lowlands, wel cultuurprotest: ‘Ik had voor september vier festivals staan’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Uitbreiden van capaciteit intensive cares naar 1700 bedden niet haalbaar