Abimael Guzmán (86), leider Peruaanse maoïstische beweging Lichtend Pad, overleden

1935-2021 Guzmán richtte Lichtend Pad in 1980 op en voerde strijd tegen de democratisch gekozen Peruaanse overheid. Daarbij kwamen zeker 69.000 mensen om het leven.
Guzmán tijdens een hoorzitting in Lima in februari 2017.
Guzmán tijdens een hoorzitting in Lima in februari 2017. Foto German Falcon/EPA

Abimael Guzmán, oprichter en leider van de Peruaanse maoïstische rebellenbeweging Lichtend Pad, is zaterdag op 86-jarige leeftijd in de gevangenis overleden. Dat heeft de Peruaanse regering bekendgemaakt, zo melden internationale persbureaus. Lichtend Pad (Sendero Luminoso) was met name in de jaren tachtig actief en was een van de gewelddadigste guerrillabewegingen van het continent. Guzmán is volgens de Peruaanse autoriteiten overleden aan een „algemene infectie”.

Guzmán, ooit professor filosofie, reisde in de jaren zestig naar China en raakte daar onder de indruk van de Culturele Revolutie van Mao Zedong (1966-1976), die miljoenen mensen het leven kostte. Terug in Peru richtte Guzmán Lichtend Pad op in 1980, het jaar dat het land zijn eerste democratische verkiezingen hield na meer dan een decennium van militaire dictatuur. De rebellengroep verzette zich met geweld tegen democratisch gekozen politici.

In de jaren negentig sloeg de autoritaire Peruaanse leider Alberto Fujimori Lichtend Pad hardhandig neer. In die strijd kwamen tussen 1980 en 2000 zeker 69.000 mensen om het leven, voornamelijk afkomstig uit het arme Peruaanse binnenland. Guzmán werd in 1992 in hoofdstad Lima gevangengenomen en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Sinds de jaren negentig wordt Lichtend Pad, dat nog steeds bestaat, voornamelijk in verband gebracht met drugscriminaliteit. Eerder dit jaar maakte Peruaanse autoriteiten bekend dat Lichtend Pad in een afgelegen gebied in het zuiden van Peru zeker achttien mensen om het leven hadden gebracht in aanloop naar de presidentsverkiezingen van juni dit jaar.