‘Seniorenwoningen met lift geeft De Key aan jongeren’

Talk of the Town | Amsterdam De gepensioneerde Saskia Budding koos bewust voor een ouderenwoning. Maar nu komen er jonge mensen wonen.

Saskia Budding, bewoonster van het complex waar ze oud hoopte te worden tussen leeftijdsgenoten.
Saskia Budding, bewoonster van het complex waar ze oud hoopte te worden tussen leeftijdsgenoten. Foto Roger Cremers

Nee, ze heeft „niks tegen jongeren”. Integendeel, benadrukt Saskia Budding. „De woningnood is gigantisch, dus zij moeten een plek hebben. Maar dat geldt ook voor ouderen.”

Vijf jaar geleden kwam de gepensioneerde Budding wonen in een wooncomplex op de Nieuwe Westerdokstraat in Amsterdam. Ze vindt de sociale huurwoning op Woningnet en krijgt deze met voorrang, omdat ze 55+ is. Een woning om oud in te worden, denkt ze.

Het complex telt zeven verdiepingen, waarvan de bovenste drie uit twintig woningen bestaan. Vroeger was er een gemeenschappelijke ruimte, die wordt nu verhuurd. De woningen liggen dicht op elkaar, met op de zevende etage een dichte glazen galerij. Het is mooi, met de lichtinval; de galerij is bijna een serre – maar dit maakt het ook een klankkast met inkijk. Gehorig. Maar goed, met de andere 55+-ers op de galerij maakte Budding zich daar niet zo’n zorgen om.

Vol inzetten op jongeren

Alleen, terwijl Budding de verhuisdozen nog uitpakt, gebeurt er op de achtergrond iets dat de verdiepingen fundamenteel zal veranderen. Woningcorporatie De Key verandert in 2016 namelijk van koers en gaat in de hele stad vol inzetten op jongerenwoningen en tijdelijke contracten. Dit doen ze mede om te voldoen aan een maatschappelijke wens voor meer ruimte voor jongeren.

Foto Roger Cremers

Er komt flinke kritiek van onder meer huurderskoepel Arcade, die een rechtszaak aanspant over de nieuwe statuten. De Key wint deze, maar benadrukt wel dat ze ook de belangen van oudere huurders nog steeds zou blijven dienen.

Budding heeft er weinig vertrouwen in. Ze vindt dat de bewoners niet goed zijn voorgelicht over de veranderingen. Ook andere bewoners geven aan niet of amper ingelicht te zijn. In het complex van Budding betekent de koerswijziging namelijk dat er jongeren komen met tijdelijke contracten voor vijf jaar. Nog niet zoveel, maar de komende jaren zullen het er meer worden. Want voor elke oudere die vertrekt of overlijdt, komt er een jongere terug.

Ze gunt het ze van harte, zeker omdat ze een paar jaar geleden zag hoe haar toen 19-jarige zoon enorme moeite had een acceptabele woonruimte te vinden. Tegelijkertijd wijst Budding erop dat er ook grote nood onder ouderen is. „En daar zijn deze woningen nou juist zo ideaal voor.”

De bovenste drie etages hebben namelijk een lift, de vier etages daaronder alleen een trap. Dat is ook de reden waarom op de bovenste etages verhuurd werd mét voorrang aan ouderen.

Foto Roger Cremers

80-jarige kan trap niet af

Ze vindt de huidige situatie bureaucratisch en niet menselijk. Op de derde etage woont een vrouw van 80 die haar huis niet meer uitkomt omdat ze de trap niet af kan. Budding: „Ik vind het vreselijk dat zij dan geen voorrang krijgt op een kleiner appartement met lift dat boven vrijkomt. Maar dat een jongere dat appartement krijgt.” In een reactie wijst De Key erop dat „verhuizingen binnen het complex zeker wel mogelijk zijn”, maar gaat niet in op deze specifieke situatie.

Niet alleen Saskia Budding, ook andere 55+-ers in het complex zijn ongerust en hebben contact gezocht met De Key. De corporatie geeft echter aan dat het complex „nooit een seniorencomplex” is geweest. In de individuele huurcontracten staat er ook niets over vermeld. In door NRC ingeziene brieven meldt De Key wel dat ze jarenlang „met voorrang aan 55+ hebben verhuurd”. Budding: „Ik heb de woning als 55+ geaccepteerd, maar met deze verandering slopen ze de hele sociale cohesie in het pand.” Ze ziet langzaam de overlast toenemen: rennende kinderen op de gehorige galerijen, rokende jongeren op de balkons.

Hoeveel verdiepingen met een lift heb je nou in het centrum? Ook ouderen hebben recht om te wonen

Saskia Budding bewoonster Nieuwe Westerdokstraat

Toch hoopt Budding dat er ook bij haar complex nog iets aan te doen valt. Onlangs overleed op haar verdieping een 80-jarige buurvrouw. Van de twintig woningen is de kans groot dat deze woning ook weer toegewezen wordt aan een jongere. „Ik hoop dat De Key zijn beleid herziet. Hoeveel verdiepingen met een lift heb je nou in het centrum? Ook ouderen hebben recht om te wonen.”

Arcade maakt zich zorgen om de situatie en vraagt al jaren om het behoud van woningen voor ouderen in Amsterdam. De huurderskoepel zal De Key om uitleg vragen.

Lees ook: Waar moeten al die 75-plussers straks wonen?

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.