Rutte belooft: geen dubbele mandaten meer in zijn kabinetten

Kamerdebat

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) vindt het bij nader inzien toch onwenselijk dat Tweede Kamerleden die toetreden tot het demissionair kabinet hun parlementszetel behouden. Hij reageerde woensdag in een Kamerdebat op de gang van zaken rond de benoeming van de Kamerleden Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat, VVD), Dennis Wiersma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat, D66) tot demissionair staatssecretaris. „Zo gaan we het niet meer doen”, zei Rutte in het debat.

Aanleiding voor het Kamerdebat was een recent advies van de Raad van State over de dubbelrollen van de bewindspersonen. De RvS concludeerde dat dit niet ongrondwettelijk is maar vond de gang van zaken wel „ongelukkig”. Na de ontstane ophef gaven Yesilgöz-Zegerius, Wiersma en Van Weyenberg vorige week hun Kamerzetel op.

Het debat ging met name over de vraag of het wenselijk is dat Kamerleden ook een post in het demissionaire kabinet bekleden. Verschillende staatsrechtgeleerden concludeerden de afgelopen tijd van niet en een meerderheid van de Tweede Kamer deelde die opvatting woensdag tijdens het debat.

Rutte blijft van mening dat de benoemingen niet tegen de grondwet in gingen, maar zei dat zijn denken wel is verschoven na het advies van de Raad van State. (NRC)