Rechter verklaart zich onbevoegd in rechtszaak van Willem Engel tegen Marc Van Ranst

Willem Engel voor de rechtbank in Mechelen.
Willem Engel voor de rechtbank in Mechelen. Foto Andrieu AgencePeps

De rechtbank in Mechelen stelt dat de rechtszaak van Willem Engel tegen de Belgische viroloog Marc Van Ranst niet thuishoort in deze rechtszaal. De rechter ging donderdagochtend mee in het argument van het Openbaar Ministerie, dat eerder stelde dat de correctionele rechtbank zich niet kan uitspreken over een aanklacht over een mogelijk drukpersmisdrijf. Engel zou daarvoor bij het Hof van Assisen aan moeten kloppen, schrijft de rechtbank in een verklaring. Engel moet de kosten van de procedure nu zelf betalen.

Engel had de viroloog Van Ranst aangeklaagd wegens laster. Zo zegt hij dat Van Ranst hem in een interview eind mei in het Financieel Dagblad een „virusontkenner” en „extreemrechtse mens” heeft genoemd. Daarnaast had de Belgische viroloog Engel een „oplichter” genoemd op Twitter. De hoogleraar in de virologie is een uitgesproken persoonlijkheid en geldt als een van de belangrijkste corona-adviseurs van de Belgische regering.

Als Engel Van Ranst nu alsnog wil aanklagen voor een delict in de pers moet hij een andere procedure opstarten, in dat geval met een burgerjury. Er gelden daarvoor veel stengere voorwaarden, anders dan voor deze smaadzaak. Het OM wees de rechter er al eerder op dat Engel met zijn rechtszaak aan het foute adres was. Van Ranst noemt de rechtszaak donderdag op Twitter „pure pesterij door misbruik te maken van onze rechtbanken”. Engel is inmiddels een tweede smaadzaak begonnen tegen Van Ranst. Ook had hij eerst overwogen om aangifte te doen tegen de rechtbank als het vonnis anders zou uitvallen, maar: „deze rechter heeft verwezen naar een ander hof, ik kan hier niet zeggen dat de rechter volledig verzaakt”, aldus de Viruswaarheid-voorman tegen persbureau ANP.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rechtbank in Mechelen noemt zich onbevoegd in zaak van Willem Engel tegen Marc Van Ranst