Nieuwe vrachtwagens Defensie ‘enkele centimeters’ te hoog, mogen weg niet op

Scania Gryphus De vrachtwagens zijn in combinatie met een container „enkele centimeters” hoger dan de toegestane vier meter. Het ministerie vraagt een tijdelijke ontheffing aan.
De 100 kN Scania Gryphus High Operational met 8-voet container.
De 100 kN Scania Gryphus High Operational met 8-voet container. Foto: Ministerie van Defensie

Honderden nieuwe vrachtwagens van Defensie mogen voorlopig niet de openbare weg op in combinatie met een container. De Scania Gryphus-vrachtwagens zijn „enkele centimeters” hoger dan de wettelijk toegestane vier meter, meldt het ministerie van Defensie donderdagavond. Volgens een woordvoerder gaat het momenteel om 550 combinaties, maar kan dat getal oplopen vanwege „aanhoudende uitlevering van zowel vrachtwagen als container”.

Om ervoor te zorgen dat de vrachtwagens met container toch de weg op kunnen, gaat het ministerie een tijdelijke ontheffing aanvragen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer. Deze moet ervoor zorgen dat Defensie op „een bepaalde tijd en specifieke routes” toch mag rijden. Totdat de ontheffing verleend is kan de vrachtwagencombinatie niet de weg op. Wel mogen de vrachtwagens zich zonder container verplaatsen.

Fabrikant Scania heeft het ministerie laten weten de combinatie nogmaals op te meten en indien nodig aanpassingen te verrichten. De Scania Gryphus vervangt geleidelijk de meer dan dertig jaar oude huidige vrachtwagens van Defensie, als onderdeel van een grootschalige vervanging van alle wielvoertuigen. In totaal worden de komende jaren meer dan 6.000 voertuigen en 2.500 containersystemen en laadbakken aangeschaft. In juli waren daar al meer dan 2.800 voertuigen en 900 containersystemen en laadbakken van geleverd aan Defensie.