Recensie

Recensie Muziek

Melodieën die naar liefde lijken te haken

Horse is het vervolg op Horse Company, een Nederlandse band van tien jaar geleden die melancholische gitaarliedjes speelde. Na de opheffing begon zanger/songschrijver Arjen Hilberdink opnieuw nummers te schrijven. Hij nam ze op, voor het mini-album Orca, en zal ze live binnenkort uitvoeren met leden van de Horse Company. De cirkel is rond.

Op Orca speelde Hilberdink alle partijen zelf. Soms blijft de opnamekwaliteit achter bij de muziek, ‘Gold Behind Your Door’ klinkt stoffig. Hoewel enigszins ouderwets – dit album had uit de vorige eeuw kunnen komen – zijn zang en muziek mooi weemoedig. Waar mogelijk legt Hilberdink, die een prachtige stem heeft, een verlangend accent: in het zweverige orgeltje van ‘Truly Gone’, in de tederheid van zijn hoge stembuigingen, in de melodieën die naar liefde lijken te haken.

In ‘Painted Thoughts’ ruilt hij lieflijkheid in voor berusting, met gitaarspel dat doet denken aan dat van Neil Young: een trage stroom van gebarsten klank.