Analyse

In ruil voor toelage

Deense migrant met uitkering moet wekelijks 37 uur werken

Denemarken gaat immigranten die al minstens drie tot vier jaar een uitkering ontvangen en wier taalniveau ontoereikend is, verplichten minstens 37 uur per week te werken. In ruil daarvoor mogen zij hun toelage behouden. Dat heeft de Deense premier Mette Frederiksen woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie, melden Deense media. Het plan richt zich vooral op vrouwelijke immigranten uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije, van wie volgens cijfers van de Deense regering zes op de tien geen baan hebben.

De precieze doelgroep voor de nieuwe regelgeving bestaat uit alle immigranten die geen diploma ‘Deens 2’ hebben, of klas 6 (vergelijkbaar met groep 8 in Nederland). Dit heeft gevolgen voor een groep van zo’n 20.000 immigranten, die later zal worden uitgebreid. Zij kunnen onder andere verplicht worden om bankjes in parken schoon te maken, maar mogelijk ook aan de slag in bedrijven.

Onder sociaal-democraat Frederiksen voert de Deense regering een hard immigratie- en integratiebeleid, dat het aantal asielvragen moet terugdringen en tegelijk immigranten aanspoort zich aan te passen. Mattias Tesfaye, de minister van Buitenlandse Zaken en Integratie, zei dat „de wekker in elk huis in Denemarken moet klinken”. (NRC)