Honderdvijftig evacués mogen Afghanistan alsnog verlaten, ook Nederlanders op de vlucht

Een eerdere vlucht van Qatar Airways.
Een eerdere vlucht van Qatar Airways. Foto Noah Coger/Luchtmacht Verenigde Staten/Reuters

De Taliban hebben donderdag toegestaan dat zo’n honderdvijftig tot tweehonderd mensen met een andere nationaliteit Afghanistan verlaten. Er zitten ook mensen met een Nederlands paspoort op de vlucht, zo meldt The Washington Post. De krant maakt verder melding van passagiers met een Duits of Amerikaans paspoort - allemaal mensen die eerder achterbleven in Afghanistan, maar alsnog graag willen vertrekken. Ze kunnen donderdag met Qatar Airways het land verlaten, bevestigen functionarissen uit Qatar donderdag volgens persbureau AP. Nu.nl schrijft dat de evacuatie met „in elk geval dertien Nederlandse paspoorthouders” rommelig verliep.

Het is de eerste commerciële internationale vlucht vanaf de luchthaven van Kabul sinds het vertrek van de Amerikanen eind augustus. De commerciële vlucht van Qatar Airways had eerder op donderdag humanitaire hulp naar Afghanistan gebracht. Persbureau Reuters meldde donderdag ook op basis van een anonieme bron binnen de Amerikaanse regering dat zo’n tweehonderd Amerikanen en mensen met een andere nationaliteit het land mochten verlaten. Het is onbekend of het om dezelfde vlucht gaat. Ook is het onduidelijk of nu alle Amerikanen die wegwillen uit het land zijn geëvacueerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zeker honderdvijftig evacués mogen Afghanistan alsnog verlaten, ook Nederlanders op de vlucht