Hamer: impasse niet te wijten aan persoonlijke verhoudingen

Oud-informateur Mariëtte Hamer opteert voor „snelle beslissingen over een minderheidskabinet”. „Ik zou nu zelf ook vaart maken”, zei ze donderdag voor aanvang van een nieuwe gespreksronde met haar opvolger Johan Remkes. Ze adviseert hem om eerst te onderzoeken welke partijen „het motorblok” zullen vormen: een liberale combinatie van VVD en D66 of een aansluiting met het CDA met een van de partijen. „Dan zullen ze met plannen moeten komen en kun je kijken of daar een Kamermeerderheid voor is.”

Dat de formatiegesprekken vooralsnog op niets zijn uitgelopen, wijt Hamer niet aan persoonlijke verhoudingen tussen de partijleiders. Ze zegt dat er aan tafel veel gelachen is en dat er vooral politiek-strategische oorzaken ten grondslag liggen aan de impasse. „Elke andere D66-leider zou met het probleem zitten: hoe raak ik niet geïsoleerd in een kabinet met partijen die ik zelf voel als de rechtervleugel. En zo’n zelfde vraagstuk zie je bij het CDA.”

Hamer voorziet een sterke rol voor de Tweede Kamer, maar is tegelijkertijd kritisch op het parlement. Ze vindt het „buitengewoon jammer” dat de Kamer „nauwelijks debatteert over de stukken die ze zelf vraagt”. Bij het formatiedebat dinsdag is het volgens haar „heel weinig gegaan over de inhoud van de proeve van het regeerakkoord”, dat is geschreven door VVD en D66. „De inhoudelijke verschillen zijn niet echt uitgediept, het gaat constant om de verhoudingen.”

Lees ook: Visiestuk VVD en D66 leest als een serieuze aanzet tot een regeerakkoord Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Links blok gaat minderheidscoalitie niet steunen en ook niet gedogen