Recensie

Recensie Muziek

Een denkbeeldige omhelzing

Nederland mag in vele opzichten zijn zegeningen tellen, de ene ongetwijfeld groter en belangrijker dan de andere, maar tot de meest genoeglijke behoort wel het besluit van de Oekraïense pianist Anna Fedorova om op een goed moment naar Amsterdam te verhuizen. De bevlogen tederheid van haar spel vult iedere ruimte waarin het klinkt met een warmbloedige gloed.

Op menig festival was Fedorova deze zomer te horen. En nu ligt er een nieuw album, Shaping Chopin, in muzikale taal van de Romantiek die ze zo vloeiend spreekt en zingt op haar vleugel. In haar kinderjaren oefende ze uren op Chopin met haar ouders als leraren. De corona-pandemie betekende dat Fedorova lang van hen gescheiden werd. Chopin stelde haar in staat die afstand enigszins te overbruggen. Misschien klinken de nocturnes, walsen en mazurka’s daarom onweerstaanbaar liefdevol. Fedorova’s spel legt een denkbeeldige arm om je schouder. Wie wil dat nu niet.