Recensie

Recensie Muziek

DJ-showcase voor Haitiaanse traditie

Lakou Mizik bewandelt steeds avontuurlijker paden met de toch al zo spannende Hatiaanse muziek. Hun debuut stond in 2016 vol frisse, zij het traditionele songs uit het geplaagde land, op opvolger HaitiaNola zochten ze de samenwerking met sterren uit New Orleans-jazz en -funk. Nu lijkt de traditie op het eerste gezicht overboord gezet door een samenwerking met de Britse drum ’n bass-producer Joseph Ray (van Londense trio Nero). Maar Leave The Bones luistert als een wervelende showcase voor de Haitiaanse band. Ray omzeilt de verleiding om de complexe muziek met een paar bassen plat te slaan tot clubstampers en voorziet de prachtige stemmen en vurige vodou-beats vooral van extra spanning met synths en samples. Contemplatieve, bijna zoete songs overheersen het album, waarvan de mooiste, ‘Lamizé Pa Dous’, in een bonus-remix tot een aanstekelijke dj-song is omgetoverd. De rijkdom van de Haitiaanse muziek is het best hoorbaar in de zinderende rara-toeters van de straatbands op ‘No Rival!’.