Ook in de stad Boston in de staat Massachusetts worden slachtoffers van de aanslagen op 9/11 herdacht. Dit stenen monument, ook wel 'Garden of Remembrance' genoemd, bevindt zich in een groot stadspark. Op het gedenkteken zijn de namen gegraveerd van slachtoffers die uit Massachusetts kwamen.

Foto CJ Gunther/EPA

Deze monumenten herinneren aan de aanslagen van 9/11

Gedenkplekken Komende zaterdag zijn de aanslagen op 11 september 2001 precies twintig jaar geleden. Terroristen van Al-Qaida kaapten die dag vier vliegtuigen en vlogen in op het World Trade Center in New York City en het Pentagon in Washington D.C. Het laatste vliegtuig was vermoedelijk onderweg naar het Capitool of het Witte Huis, maar stortte door ingrijpen van passagiers neer in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn de afgelopen twintig jaar op verschillende plekken binnen en buiten de VS monumenten gebouwd.
fort Lee

Een 9/11-monument in een park in de plaats Fort Lee in de Amerikaanse staat New Jersey. Het monument bestaat uit een stalen balk, afkomstig uit de honderdste verdieping van de noordelijke toren van het World Trade Center. Met het monument worden in het bijzonder de hulpdiensten geëerd voor hun inzet in de nasleep van de aanslagen op 9/11. Foto Michael Nagle/Bloomberg

staten island

Het monument op Staten Island lijkt op twee grote ansichtkaarten en verbeeldt brieven die omgekomen dierbaren nooit hebben ontvangen. Op het monument staan de namen van de 275 inwoners van Staten Island die bij 9/11 zijn omgekomen.

staten island

Dit gedenkteken op Staten Island, een deelgemeente van New York, eert de 274 inwoners van Staten Island die zijn omgekomen bij de aanslagen op 11 september 2001 (zo’n drieduizend doden) en de bomaanslag op het World Trade Center in 1993 (zes doden). Foto Kena Betancur/AFP

Union City

In de plaats Union City in Californië staat een monument ter ere van de slachtoffers van vlucht 93, die op 11 september 2001 crashte in Pennsylvania. Veel van de passagiers op die vlucht werkten, woonden, of groeiden op in Californië. Foto Haven Daley/AP

hudson river

Het ‘Hudson Riverfront 9/11 Memorial’ in de plaats Weehawken, New Jersey. Dit monument, gelegen aan de waterkant, bestaat uit onderdelen uit het World Trade Center die na de aanslagen zijn teruggevonden. Het monument bevat ook een gedenkplaat met daarop de namen van vijf inwoners van Weehawken die bij de 9/11-aanslagen zijn omgekomen. Foto Kena Betancur/AFP

New jersey

Een geïmproviseerd monument ter ere van de slachtoffers van 9/11 in Jersey City. Het bronzen beeld werd teruggevonden in de brokstukken van de ingestorte torens van het World Trade Center. Het beeld is aangekleed met onder meer Amerikaanse vlaggen.

Bayonne

In de plaats Bayonne in de Amerikaanse staat New Jersey staat het ’9/11 Tear Drop Memorial’. Het beeld was een geschenk uit Rusland en is gemaakt door de Russische kunstenaar Zurab Tsereteli. Het beeld bestaat uit een bronskleurige toren van 30 meter hoog met daartussen een traanvormig object. Foto Kena Betancur/AFP

grens       

Een monument voor de slachtoffers van 9/11 op de grens van de Verenigde Staten en Canada, tussen de Amerikaanse staat North Dakota en de Canadese provincie Manitoba. Dit monument bestaat uit stalen voorwerpen afkomstig uit de Twin Towers.

afghanistan

In Kandahar in Afghanistan, voorheen de belangrijkste militaire basis van de VS in dat land, is een gedenkteken geplaatst voor de slachtoffers van 9/11. Veel militairen waren door de gebeurtenissen op 11 september geïnspireerd om zich te voegen bij het Amerikaanse leger. Foto John Moore/Getty

madrid

In een stadspark in de Spaanse hoofdstad Madrid worden slachtoffers van 9/11 geëerd met een plakkaat. Foto Pablo Blazquez Dominguez/Getty

jerusalem

Ook buiten de Verenigde Staten zijn monumenten ter nagedachtenis van de slachtoffers van 9/11. In Jeruzalem in Israël bevindt zich het ’9/11 Memorial’, waar alle bijna drieduizend slachtoffers van de aanslagen worden herdacht. Op 9/11 kwamen ook vijf Israëliërs om het leven. Foto Jim Hollander/EPA

rome

Een monument ter ere van de 9/11-slachtoffers in de Italiaanse hoofdstad Rome. Het bestaat uit twee marmeren zuilen die de verwoeste Twin Towers moeten voorstellen. Foto Stefano Montesi - Corbis/Getty