Dertien Nederlanders vanuit Kabul aangekomen in Qatar

Het betreffende vliegtuig komt aan in Doha.
Het betreffende vliegtuig komt aan in Doha. Foto Karim Jafaar/AFP

Dertien Nederlanders zijn donderdagavond vanaf de luchthaven in Kabul aangekomen in de Qatarese hoofdstad Doha. Zij zaten aan boord van het toestel van Qatar Airways dat eerder op de dag vanuit Afghanistan vertrokken was. Vanuit Doha zullen de evacuees met lijnvluchten verder reizen naar Nederland. Dat meldt de Rijksoverheid donderdag. Op de vlucht zaten tussen de 150 en 200 passagiers, behalve Nederlandse staatsburgers ook Duitsers en Amerikanen.

Enkele Nederlanders die mee wilden met de betreffende vlucht kwam te laat aan bij de luchthaven en misten daardoor het vliegtuig. De Rijksoverheid omschrijft het regelen van de evacutie als bijzonder ingewikkeld. Er was sprake van „tijdsdruk, veiligheidsrisico’s, onzekerheden, passage langs Taliban-checkpoints en vereiste toestemming van betrokkenen om hun persoonsgegevens te delen met de Qatarese overheid”. Er zijn nog 25 andere Nederlanders in Afghanistan die de overheid hebben laten weten dat ze niet met deze vlucht mee wilden, maar wachten op „andere mogelijkheden” om het land uit te komen.

Deze specifieke reis was alleen toegankelijk voor personen met een Nederlands paspoort. Het was de eerste commerciële vlucht vanaf de luchthaven van Kabul sinds de Taliban de macht in het land in handen hebben. De Rijksoverheid zegt zich in te blijven zetten voor mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning of Afghanen die op een Nederlandse evacuatielijst staan en graag het land uit willen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zeker honderdvijftig evacués mogen Afghanistan alsnog verlaten, ook Nederlanders op de vlucht