‘Britse grenswacht stuurt migrantenboten rechtsomkeert naar Frankrijk’

Pushbacks De Britse minister Patel zou de grenswacht opdracht hebben gegeven om grotere migrantenboten desnoods te weren met omstreden pushbacks. Deze week staken ruim 1.500 migranten het Kanaal over.
Een van de migranten die dinsdag Het Kanaal wilde oversteken wordt opgevangen op het strand van Dungeness in Zuidoost-Engeland.
Een van de migranten die dinsdag Het Kanaal wilde oversteken wordt opgevangen op het strand van Dungeness in Zuidoost-Engeland. Foto Ben Stansall / AFP

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft de Britse kustwacht toestemming gegeven om migrantenboten die vanuit Frankrijk het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken terug te sturen. Dat melden Britse media waaronder Sky News donderdagochtend. Volgens bronnen van de nieuwszender krijgen Britse douanebeambten daarbij instructies om grotere migrantenboten desnoods te weren met omstreden pushbacks, waarbij migranten worden verjaagd zonder dat zij hun verhaal mogen doen.

Het besluit stuit op weerstand van de Fransen. Patel besprak de kwestie woensdag met de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, maar de twee konden volgens de BBC geen overeenstemming bereiken over nieuwe maatregelen om de oversteek van migranten te voorkomen. Patels plan om migrantenboten terug in de Franse wateren te dwingen, zal waarschijnlijk ook worden tegengewerkt door de Franse autoriteiten die het als gevaarlijk beschouwen, meldt de Britse omroep. Frankrijk stelt het beschermen van mensenlevens op zee „boven overwegingen van nationaliteit, status en migratiebeleid”, schreef Darmanin voorafgaand aan zijn ontmoeting met Patel, in een door de Britse krant The Independent ingeziene brief. Hij wees daarin op het internationaal zeerecht waarin opsporing en redding op zee zijn geregeld.

Lees ook: De overtocht naar Dover is toch al riskant, die celstraf schrikt niet af

Deze week zijn naar schatting ruim vijftienhonderd migranten het Kanaal overgestoken. Volgens getuigen die Sky News sprak ging het afgelopen maandag om een recordaantal van „minstens duizend mannen, vrouwen en kinderen”. Het officiële cijfer dat het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf voor die dag staat op 785 mensen, waarbij de Franse autoriteiten 378 tegenhielden die het Verenigd Koninkrijk wilden bereiken. Op zaterdag 21 augustus staken met succes 828 mensen het Kanaal over, volgens het ministerie het hoogste aantal op een dag tot dusver. In totaal zijn dit jaar ruim 12.600 migranten de zeestraat overgestoken.

Het stoppen van overstekende migranten heeft „absolute prioriteit voor het Britse volk”, schreef minister Patel woensdagavond op Twitter na afloop van het overleg met haar Franse ambtgenoot Darmanin.

Twitter avatar pritipatel Priti Patel Today I held constructive talks with French Interior Minister @GDarmanin on tackling illegal migration across the Channel. I made clear that delivering results and stopping crossings were an absolute priority for the British people. #G7UK 🇬🇧 🇫🇷 https://t.co/UHVxbvhjJK