‘Biden gaat vaccinatieplicht aankondigen voor federale ambtenaren’

De Amerikaanse president Joe Biden kondigt naar verwachting donderdag aan dat medewerkers van de federale overheid zich verplicht moeten laten inenten tegen het coronavirus. Ook werknemers van bedrijven die zaken doen met de overheid worden verplicht een coronaprik te halen. Biden zal hiervoor een decreet ondertekenen, melden Amerikaanse media. De mogelijkheid om je niet te laten inenten en in plaats daarvan regelmatig een coronatest te laten doen, zal komen te vervallen.

In totaal gaat het om zo’n vier miljoen medewerkers van de uitvoerende macht, inclusief het Witte Huis en alle federale agentschappen en militairen. Werknemers in de wetgevende macht, zoals degenen die werken voor het Congres, of medewerkers van het federale rechtssysteem, zouden niet onder de nieuwe maatregel vallen. Het besluit is onderdeel van een pakket nieuwe coronamaatregelen, waarbij ook voor particuliere bedrijven en scholen een strikter vaccinatie- en testbeleid zal gaan gelden.

Door de Deltavariant ligt het dagaantal besmettingen in de VS voor het eerst sinds januari weer boven de 125.000. Ongeveer 27 procent van de Amerikaanse bevolking van 12 jaar en ouder heeft geen coronavaccinatie gehad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Biden gaat vaccinatieplicht aankondigen voor federale ambtenaren’