Australië haalt Afghaanse evacués op uit Pakistan

Evacués die via Dubai uit Afghanistan zijn gehaald.
Evacués die via Dubai uit Afghanistan zijn gehaald. Foto Jacqueline Forrester/AFP

Australië heeft gevluchte evacués opgehaald uit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De Afghanen waren uit hun thuisland naar Pakistan gevlucht. De Australische luchtmacht heeft hen vervolgens geëvacueerd uit Islamabad. Volgens de Australische premier Scott Morrison zijn meer dan honderd Afghanen Kabul ontvlucht en daarna in Australië terechtgekomen. Vanuit Islamabad vlogen zij naar een Australische militaire basis in Dubai, om vervolgens naar Australië te reizen.

Premier Morrison liet donderdag aan Australische media weten dat de Australische evacuatiemissie ten einde is gekomen. In totaal zijn 4.100 evacués opgehaald uit Afghanistan nadat de Taliban de macht overnamen in het land. Van de evacués heeft Australië ook „enkele honderden” Afghanen geëvacueerd die aanvankelijk naar een ander land zouden vertrekken, aldus Morrison.

Van de 3.500 evacués die Australië in de laatste fase van de operatie wist op te halen, zijn 2.500 vrouwen en kinderen. Een onbekend aantal mensen met Australische paspoorten of visa zijn achtergebleven in Afghanistan. Australië maakte onderdeel van de westerse coalitie in Afghanistan en vocht mee tegen de Taliban. Het land heeft 39.000 militairen uitgezonden, daarvan kwamen er 41 om.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban verbieden demonstraties zonder hun goedkeuring