Recensie

Recensie

Alles kan bij ‘vrijstaat’ Weelde – alsof je Rotterdam even uit bent

De Zandbar, op het terrein van Weelde, kent een bijna familiare vakantiesfeer.
De Zandbar, op het terrein van Weelde, kent een bijna familiare vakantiesfeer. Foto Jonasz Dekkers

Het is een on-Rotterdamse „vrijstaat” aan de Marconistraat, middenin de voormalig grootste fruitport van Europa: Weelde. Volgens initiatiefneemsters Kim Pieters en Kelly Vincent ligt Weelde met zijn twee hectare grond „aan de rafelranden van Rotterdam-West”. Het is even fietsen, maar daar zullen we aan moeten wennen; Merwe-Vierhavens (M4H) is een hotspot in wording.

Als ik het terrein betreed, voelt het alsof ik Rotterdam verlaat. Het verkeersgeluid verstomt, krekels tjirpen en in de verte klinkt muziek. Het oogt wat rommelig: een oude bus, een pipowagen, houten zeilboten, bouwhekken. Bij binnenkomen staan grote tunnelkassen van de Voedseltuin, de terrassen van restaurant de Zure Bom, cocktailbar Kumzits en (natuur)wijnbar Freileben. Het is even zoeken, maar als je om het restaurant heenloopt, langs de bonenburgertent van Jack Bean, kom je uit bij het deel van Weelde waarvoor ik ben gekomen: De Zandbar.

Weggestopt achter een grote loods (waar in betere tijden gefeest kan worden) ligt een stadsstrand. Her en der staan bier- en picknicktafels, parasols en strandstoelen. De nazomerhitte in combinatie met paars gekleurde lampjes aan linten, de geur van vuur uit korven en het geluid van skatende jongeren in het naastgelegen Poolcafé, geven de Zandbar een on-Rotterdamse, bijna familiare vakantiesfeer. Het uitzicht op de Lee Towers en de schepen in de haven maken het echter weer typisch Rotterdams. Een hele relaxte plek.

Tequila Sour

Helaas is de cocktailbar vandaag gesloten, dus wordt mijn Tequila Sour achter de ‘normale’ bar haastig in elkaar gedraaid. Dat het vandaag druk is, kun je proeven. Ook zijn de wijnglazen aan de kleine kant, maar de sfeer van het strand en de smaak van het Weeldebier van Brouwerij Noordt maken veel goed.

Wel staat de Zandbar wat los van de rest van het terrein. Bij Weelde kun je zo veel – eten, drinken, trouwen, groente verbouwen – dat de samenhang tussen de verschillende elementen en partners, losjes is. De enorme potentie die Weelde als evenementen- en festivallocatie heeft, komt er zo nog niet helemaal uit.

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de coronamaatregelen. Zo stond deze vrijdag een event in de Zandbar gepland. Helaas: geannuleerd. Dus ook geen dj vandaag. Wat blijkt: als je een terrasvergunning hebt, mag je geen evenementen organiseren – ook niet als je een grote buitenruimte hebt, ook niet met toegangsbewijzen en maximaal 750 bezoekers. Het dwingt Pieters en Vincent tot creatieve oplossingen.

Dat lukt aardig. Twee dagen later spreek ik een oude rocker die Weelde een „te gekke plek” vindt, omdat het chaotisch en ongereguleerd voelt. „Dit is één van de weinige plekken in de stad waar jongeren echt kunnen doen wat ze willen”, zegt hij, vanuit een luie strandstoel.

schrijft om de week over clubs en cafés