Afghanistan

Taliban verbieden demonstraties

Het nieuwe Taliban-bewind in Kabul heeft woensdag met directe ingang demonstraties verboden die zonder toestemming van de autoriteiten plaatsvinden. Volgens hen was dit nodig om de orde te handhaven. De laatste dagen kwam het in Kabul herhaaldelijk tot betogingen, onder anderen van vrouwen, die soms met geweld door de Taliban werden beëindigd.

Ook woensdag was er weer zo’n demonstratie om te protesteren tegen de volledige afwezigheid van vrouwen in het voorlopige kabinet dat de Taliban dinsdag presenteerden. Enkele journalisten die de betoging volgden werden volgens ooggetuigen gearresteerd.

Vooral in het Westen is er kritisch gereageerd op de bekendmaking van de regeringsploeg, die goeddeels uit aanhangers van de harde lijn bestaat die ook onder het repressieve bewind van de Taliban in de jaren 90 al een hoofdrol vervulden. Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki zei woensdag dat niemand in de regering van president Biden „zou suggereren dat de Taliban gerespecteerde en gewaardeerde leden van de wereldgemeenschap zijn”.

Na verscheidene oproepen van onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaven de Taliban donderdag eindelijk toestemming voor het vertrek van een vlucht van zo’n 200 Amerikanen en andere buitenlanders uit Kabul.

In Australië arriveerden intussen ruim honderd Afghanen die over land uit Afghanistan naar Pakistan hadden weten te vluchten. Van daaruit reisden ze via Dubai verder naar Australië. (NRC)

‘Staak hulp niet’ pagina 13