Italianen opgepakt vanwege plannen voor geweld tegen pers bij coronademonstraties

Deelnemers aan een demonstratie tegen het Italiaanse vaccinatieprogramma en de coronapas, begin deze maand in Milaan.
Deelnemers aan een demonstratie tegen het Italiaanse vaccinatieprogramma en de coronapas, begin deze maand in Milaan. Foto Paolo Saloirago/EPA

In Italië zijn acht mensen gearresteerd op verdenking van het plannen van gewelddadige acties tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen die voor komend weekend gepland staan. De verdachten zouden lid zijn van anti-vaccinatiebewegingen. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere Della Sera donderdag. Volgens de krant wilden zij bij de demonstratie aanwezige journalisten aanvallen.

Het gaat om vijf mannen en drie vrouwen, in de leeftijd tussen 33 en 53 jaar, die bij huiszoekingen in onder meer Milaan, Rome en Venetië werden opgepakt. Ze hebben allemaal de Italiaanse nationaliteit. Bij de acties zijn computers in beslag genomen. Aanleiding voor de arrestaties zijn gesprekken in een groep met antivaxers op de berichtenapp Telegram onder de naam ‘I guerrieri‘ (‘de krijgers’). Daar zou gesproken zijn over het gebruik van zelfgemaakte wapens en explosieven, onder meer bij een demonstratie tegen het coronabeleid van de Italiaanse overheid die voor dit weekend in Rome gepland staat.

De coronamaatregelen in Italië zijn streng voor wie niet gevaccineerd is. Zonder geldige Green Pass, de Italiaanse coronapas, mag je niet naar evenementen, zwembaden, theaters, bioscopen en musea. Vaccinatie is verplicht voor zorgpersoneel, en wie voor de klas staat en niet kan aantonen corona-vrij te zijn wordt zonder loon naar huis gestuurd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccinatiegraad per gemeente: in Schiermonnikoog het hoogst, Urk het laagst