VS bezorgd over Taliban-regering, China wil contacten aanhalen

Beeld van medeoprichter Mullah Abdul Ghani Baradar van de Taliban links en Wang Yi, buitenlandminister van China, rechts bij een ontmoeting in juli.
Beeld van medeoprichter Mullah Abdul Ghani Baradar van de Taliban links en Wang Yi, buitenlandminister van China, rechts bij een ontmoeting in juli. Foto Xan Xinhua/AP

Verschillende landen hebben inmiddels gereageerd op de nieuwe Taliban-regering. China en Qatar reageren gematigd, terwijl Amerika zich zorgen maakt. China stelt woensdag dat het land zich constructief zal opstellen richting de fundamentalisten en de contacten met de Taliban zal aanhalen. Volgens Beijing is de oprichting van de regering „een noodzakelijke stap” in de opbouw van het land, zo heeft een woordvoerder laten weten aan persbureau Reuters. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken respecteert de „soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit” van Afghanistan.

Lees ook: Oude garde Taliban domineert regering

Volgens Amerikaanse media hebben de Verenigde Staten hun bezorgdheid geuit over de samenstelling van de Taliban-regering, omdat verschillende Taliban-bewindslieden als terreurverdachte te boek staan in Amerika. Zo wordt Sirajuddin Haqqani, minister van Binnenlandse Zaken, gezocht door de FBI; ook de keuze voor Mullah Mohammad Hassan Akhund als beoogd premier is in Amerikaanse ogen discutabel, aangezien hij op een sanctielijst van de Verenigde Naties staat.

Ook Qatar heeft gereageerd op de aanstelling van de Taliban-bewindslieden: het Qaterees regime vindt dat zij op „hun daden” moeten worden beoordeeld. De Taliban beloofden een „inclusieve, islamitische” regering, maar daarvan is geen sprake. Ook de VN stelden dat de afwezigheid van vrouwen in de regering „twijfel doet rijzen” over de recente beloftes van de Taliban over vrouwenrechten. De meeste ministers zijn kopstukken binnen de fundamentalistische beweging. Aan de eis van de internationale gemeenschap om ook kabinetsleden buiten de Taliban te betrekken, lijkt voorlopig niet te zijn voldaan.

Nadat de Taliban dinsdag een het kabinet aankondigden, gingen in de Afghaanse hoofdstad Kabul betogers de straat op. De verzetsbeweging in de provincie Panjshir noemde de regering „illegaal”. Zij riepen de internationale gemeenschap op om de Taliban-regering niet te erkennen. In een documentaire van de BBC zouden beelden zijn getoond van Taliban-strijders die het vuur openden op demonstranten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban kondigen nieuwe regering aan