‘Verwoestende impact pandemie op bestrijding hiv en tuberculose’

Tijdens de pandemie is de strijd tegen hiv, tuberculose en malaria wereldwijd op het tweede plan geraakt. Dat schrijft het Global Fund in een rapport over hun resultaten in 2020. In het rapport wordt gesproken van een „verwoestende impact” op behandelingsprogramma’s voor andere ziektes.

Volgens de organisatie, die met name in ontwikkelingslanden strijdt tegen hiv, tuberculose en malaria, zijn de resultaten voor hun programma’s voor het eerst in hun geschiedenis gedaald in plaats van gestegen. Het aantal mensen dat door het fonds bereikt werd met hiv-preventieprogramma’s daalde met 11 procent ten opzichte van 2019 en het aantal uitgevoerde hiv-tests daalde zelfs met 22 procent. Daarnaast werden er met 4,7 miljoen behandelde tuberculosepatiënten een miljoen minder patiënten behandelt dan een jaar eerder.

Alleen bij de bestrijding van malaria boekte het Global Fund hoopgevende resultaten: zo steeg het aantal verspreide muskietennetten met 17 procent. In totaal gaf de organisatie in 2020 4,2 miljard dollar (3,5 miljard euro) uit aan de wereldwijde bestrijding van hiv, tuberculose en malaria, en daarnaast een aparte 980 miljoen dollar (827 miljoen euro) uit aan de strijd tegen het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Omzet openbaar vervoer, taxibedrijven nog niet op niveau van voor coronacrisis