Taliban verbieden demonstraties zonder hun goedkeuring

Afghaanse vrouwen roepen slogans tijdens een anti-Pakistan demonstratie in Kabul, op 7 september 2021.
Afghaanse vrouwen roepen slogans tijdens een anti-Pakistan demonstratie in Kabul, op 7 september 2021. Foto Hoshang Hashimi/AFP

De Taliban willen met een verbod een einde maken aan de demonstraties die sinds de machtsovername oplaaien in Afghanistan. Woensdag vaardigde de eerder deze week aangestelde minister van Binnenlandse Zaken Sirajudin Haqqani een officieel decreet uit, waarmee demonstraties en protesten illegaal worden als zij niet van tevoren goedgekeurd zijn door de Taliban.

Volgens de nieuwe regels moeten het doel en de slogans van de demonstratie, evenals de plaats en begin- en eindtijd, ten minste 24 uur van tevoren met „de relevante autoriteiten” worden gedeeld. De Afghaanse bevolking wordt opgeroepen om „voorlopig niet te proberen demonstraties te beginnen”. Wanneer zij dit toch doen, kunnen zij rekenen op „ernstige juridische consequenties”.

Geregeld gaan Afghanen de straat op uit onvrede over het nieuwe bewind. In meerdere steden in het land leidde dit al tot een confrontaties tussen Talibanstrijders en demonstranten, waarbij geweld werd gebruikt en soms ook doden vielen. Ook Afghaanse vrouwen zijn zichtbaar aanwezig bij de protesten, zij willen een statement maken tegen de rechten die hun worden afgenomen door de Taliban.

Woensdag zei Ahmadullah Wasiq, plaatsvervangend hoofd van de culturele commissie van de Taliban, in een interview met de Australische zender SBS dat vrouwen in de toekomst geen sport meer zullen mogen beoefenen. Hij stelde dat tijdens het beoefenen „mogelijk op enig moment hun gezicht of lichaam niet bedekt zal zijn”. Volgens Wasiq is dit gevaarlijk in het mediatijdperk, „omdat er foto’s en video’s van zullen worden gemaakt en mensen dit zullen zien”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Australië haalt Afghaanse evacués op uit Pakistan