‘Coronapas in Brussel voor nachtleven, horeca en sport’

Het nachtleven in Brussel is mogelijk vanaf 1 oktober toegankelijk met een coronapas.
Het nachtleven in Brussel is mogelijk vanaf 1 oktober toegankelijk met een coronapas. Foto Clemens Rikken/Hollandse Hoogte/ANP

Er komt op 1 oktober waarschijnlijk een coronapas in de Belgische hoofdstad Brussel. Verschillende media melden dat de lokale overheden het eens zijn geworden over de komst van zo’n bewijs. Daarmee moeten horecabezoekers ouder dan zestien jaar aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus of recent negatief zijn getest op Covid-19. Mogelijk gaat de pas ook gelden voor sportzalen, nachtclubs en theaters.

Volgens de VRT gaat het bewijs ‘Covid Safe Ticket’ heten. Dat komt er mogelijk ook voor publieksevenementen of om iemand in het ziekenhuis of woonzorgcentrum te bezoeken. Het zou gelden voor mensen vanaf twaalf jaar, meldt de VRT. Eerder zinspeelden de verantwoordelijke bestuurders al op de komst van zo’n pas.

Nu de vaccinatiegraad in de stad niet hoog genoeg is, is het plan volgens Belgische media bespoedigd. In Brussel is zo’n 50 procent van de inwoners ingeënt; een stuk minder dan bijvoorbeeld in de provincie Vlaanderen, waar bijna 80 procent is gevaccineerd. Sommige lokale bestuurders hebben al laten weten niets in het plan te zien omdat daar genoeg inwoners zijn ingeënt.

Belgische deelstaten kunnen zelf de pas introduceren als ze de vaccinatiebereidheid willen stimuleren, zoals ook in Italië en Frankrijk is gebeurd. Belgische media schrijven dat de bestuurders kunnen bepalen voor welke gelegenheden de pas zou kunnen gelden, zoals voor de horeca, sport- en fitnesszalen, discotheken, nachtclubs en culturele ontmoetingsplaatsen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccinatiegraad per gemeente: in Schiermonnikoog het hoogst, Urk het laagst