Russische minister van Noodsituaties overleden tijdens militaire oefening

1966-2021 De Russische minister Jevgeni Zinitsjev is woensdag omgekomen bij een training. Volgens zijn ministerie probeerde hij „een persoon te redden”.
Minister Jevgeni Zinitsjev.
Minister Jevgeni Zinitsjev. Foto Alexey Nikolsky /Sputnik /AFP

De Russische minister van Noodsituaties en Civiele Bescherming Jevgeni Zinitsjev is woensdag overleden tijdens een militaire oefening in de Russische stad Norilsk. Dat heeft het ministerie laten weten, aldus de Russische media. Over de dood van de 55-jarige minister is nog veel onduidelijk. Volgens het ministerie probeerde hij „een persoon te redden”.

Die persoon zou volgens eerste bronnen een cameraman zijn geweest, maar het Russische ministerie zou later aan persbureaus hebben laten weten dat het gaat om regisseur Aleksandr Melnik. Ze zouden op een richel hebben gestaan, waarna Melnik zou zijn uitgegleden en gevallen. Zinitsjev had hem willen redden en sprong ook in het water, maar zou daarbij op een steen zijn geland die uit het water stak. Ook Melnik is volgens het ministerie overleden.

Dinsdag bracht het ministerie het nieuws naar buiten dat Zinitsjev een grootschalige experimentele onderzoekstraining in de Arctische zone was begonnen. In het kader daarvan was hij afgereisd in Norilsk. De bedoeling is hierbij dat er in de gebieden rondom de Noordpool op water en land geoefend wordt met noodsituaties. Zinitsjev was in het poolgebied om toezicht te houden op de oefeningen. Hij bezocht onder meer een bouwplaats voor een nieuwe brandweerkazerne in het gebied.

De minister trad in 2018 aan. Zijn voorganger moest aftreden na een grote brand in een winkelcentrum in Siberië waarbij meer dan zestig mensen omkwamen. In 2016 was Zinitsjev korte tijd waarnemend gouverneur van de provincie Kaliningrad. Sinds 2020 was hij generaal in het leger.