Oud-president Ghani komt met uitgebreide verklaring over vlucht uit Kabul

Ashraf Ghani, die wegvluchtte uit Afghanistan tijdens de overname van Kabul door de Taliban.
Ashraf Ghani, die wegvluchtte uit Afghanistan tijdens de overname van Kabul door de Taliban. Foto Alex Brandon/AP Photo

Ashraf Ghani, tot de machtsovername door de Taliban president van Afghanistan, heeft na drie weken radiostilte weer van zich laten horen. In een verklaring op Twitter schrijft hij woensdag een uitleg verschuldigd te zijn aan het Afghaanse volk, omdat hij Kabul tijdens de inval van de Taliban op 15 augustus halsoverkop verliet. Volgens Ghani was het „de moeilijkste beslissing” van zijn leven, maar „de enige manier om de wapens te doen zwijgen”.

Kort na zijn vertrek klonken geruchten dat Ghani 169 miljoen dollar (zo’n 144 miljoen euro) zou hebben meegenomen die toebehoorden tot Afghanen, maar dat ontkent de voormalig president stellig: „De beschuldigingen zijn compleet en categorisch onjuist”. Hij zegt open te staan voor een officiële accountantscontrole of financieel onderzoek onder leiding van de VN of een andere onafhankelijke organisatie.

Ghani vluchtte naar de Verenigde Arabische Emiraten, bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land drie dagen na zijn vertrek uit Afghanistan. Hij zegt twintig jaar van zijn leven „gewijd te hebben aan het toewerken naar een democratische, welvarende en soevereine staat” en nooit de intentie te hebben gehad om het volk in de steek te laten. Zijn vlucht werd volgens Ghani aangeraden door zijn beveiligers.

Hij beëindigt zijn verklaring door zijn dank en respect uit te spreken voor de „opofferingen van alle Afghanen in de laatste veertig jaar”. Het spijt hem naar eigen zeggen dat zijn „eigen hoofdstuk op dezelfde manier eindigt als dat van zijn voorgangers”. De Taliban hebben de macht in Afghanistan volledig overgenomen en maakten dinsdagavond een nieuwe regering bekend.

Twitter avatar ashrafghani Ashraf Ghani Statement 8 September 2021 https://t.co/5yKXWIdLfM
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oud-president Ghani komt met uitgebreide verklaring over vlucht uit Kabul