Necrologie (1966-2021)

The Wire-acteur Michael K. Williams overleden

De Amerikaanse acteur Michael K. Williams is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat meldt persbureau AP. Williams speelde een prominente rol in de bekroonde misdaadserie The Wire, als Omar Little, een slinkse crimineel uit Baltimore.

Familieleden van Williams troffen zijn lichaam aan in zijn appartement in New York. Hoewel er over de doodsoorzaak niets bekend is gemaakt, kampte Williams al langere tijd met verslavingsproblemen. Amerikaanse media wijzen naar een mogelijke overdosis. De acteur noemde zijn verslaving in 2017 „een dagelijkse strijd”.

Williams, die een kenmerkend litteken op zijn gezicht had, vertolkte Omar in alle vijf de seizoenen van The Wire (2002-2008) van HBO. De serie schetst een duister beeld van de corruptie, drugs en werkwijze van de politie in Baltimore. Ook speelde Williams in de HBO-serie Boardwalk Empire (2010-2014) en films zoals 12 Years a Slave (2013), The Road (2009) en Inherent Vice (2014).

De acteur werd vijf keer voor een Emmy genomineerd, onder meer voor zijn rol in When They See Us, een mini-serie van Netflix uit 2019 over een groep zwarte jongens die ten onrechte beschuldigd worden van verkrachting in Central Park. Recent speelde hij een bijrol in de HBO-serie Lovecraft Country (2020). Ook voor die rol werd hij genomineerd voor een Emmy als beste acteur.

Vanuit de filmwereld is geschokt gereageerd op het vroegtijdige overlijden van de acteur. Zo schrijft Wendell Pierce, die in The Wire detective Moreland speelt, dat Williams „een immens getalenteerde man” was. (NRC)