Recensie

Recensie Vormgeving

Zara gaat in zee met het Nederlandse Kassl

Design Modegigant Zara ontwerpt zelden samen met anderen. Nu wel, met het Nederlandse Kassl.

Foto Zara

Afgelopen weekend, tijdens de Salone del Mobile, was de hele benedenverdieping van de flagshipstore van Zara in Milaan gewijd aan een speciaal project: een – vooralsnog – eenmalige samenwerking tussen Zara en het Nederlandse Kassl, in modekringen bekend van de stoere, minimalistische jassen en tassen van geoliede katoen en rubber.

Samenwerkingen tussen grote modeketens en designermerken zijn natuurlijk niks nieuws: H&M en Uniqlo doen het jaarlijks meerdere keren, en verbinden daar doorgaans ook flinke publiciteitsoffensieven aan.

Dat Zara in zee gaat met een ander merk is uitzonderlijk voor de Spaanse modegigant. Geheel in lijn met het beleid van Zara, dat nooit adverteert en zelden contact zoekt met de pers, is het bedrijf er nauwelijks mee naar buiten getreden. Kassls mede-eigenaar en -oprichter Bart Ramakers mag erover praten, zolang dat alleen vanuit zijn eigen perspectief is.

Ramakers werd ongeveer een jaar geleden benaderd. Kassl had toen net een presentatie gedaan in Museum Voorlinden, waarbij ook een bank die het Belgische ontwerpduo Muller Van Severen had gemaakt voor het merk Kassl, voor het eerst te zien was geweest. Ook bleken verschillende Zara-ontwerpers, zo vernam Ramakers later, jassen van Kassl te dragen.

Foto’s Zara

Zara’s verzoek – per e-mail – kwam op een goed moment. Ramakers, ook mede-eigenaar en -oprichter van tassen- en schoenenmerk Wandler, had natuurlijk ook te maken met de gevolgen van de coronacrisis: minder inkomsten, met als gevolg daarvan minder en kleinere collecties.

De collectie voor Zara is niet een betaalbaardere variant van de Kassl-collecties. Zo zitten er geen tassen in, en zijn de jassen niet gemaakt van de bekende Kassl-materialen. Wel zijn er broeken, tops en schoenen, en interieurspullen, iets wat Kassl op eerdergenoemde bank na nooit heeft gemaakt. Alle ontwerpen werden door het team van Kassl gemaakt, de patronen door Zara. „Ze gaan op een heel prettige manier met creativiteit om”, zegt Ramakers.

De interieurspullen – poefs, een modulair kastensysteem, kleden – zullen vanaf 12 september in een paar filialen te koop zijn (niet in Nederland), de kleding wordt op verzoek van Ramakers alleen online aangeboden, zodat, zoals hij zegt: „Onze wereld echt goed wordt neergezet.”

Zara is overigens niet het enige bedrijf waarmee Kassl samenwerkt. De Kassl-bank van Muller Van Severen heeft zijn weg gevonden naar verschillende boetieks van designerlabel Bottega Veneta en later dit jaar wordt een project met sportmerk Asics onthuld.