Wilders gekapitteld om gebruik van woord ‘corruptie’

Het formatiedebat werd zojuist opgeschrikt door een incident: PVV-leider Geert Wilders was boos dat hij niet nog een interruptie mocht plaatsen bij D66-leider Sigrid Kaag. Toen D66-Kamervoorzitter Vera Bergkamp hem het woord ontnam werd Wilders woedend en schreeuwde hij het woord „corruptie!” naar haar. Wilders insinueerde dat Bergkamp Kaag in bescherming nam en poneerde – niet voor het eerst – de onbewezen stelling dat VVD en D66 eerder dit jaar een geheime deal sloten over de verkiezing van Bergkamp tot Kamervoorzitter.

VVD-leider Rutte sprak Wilders aan op het woord corruptie, wat hij „totaal ongepast” noemde, en riep de PVV-leider op het terug te nemen. Wilders deed dat niet en noemde Rutte daarop „een gigantisch grote leugenaar”, waarop de VVD-leider het “heel zwak” noemt van Wilders dat hij niet op zijn woedeuitbarsting wil terugkomen. Ook D66-leider Kaag spreekt van „een valse aantijging” en noemt de woorden van Wilders „heel erg stuitend en verre van de waarheid”. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen vat het relletje samen als „een schoolpleindebat”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie